V zgodnjih pomladanskih dneh, ko se narava prebuja iz zimskega spanca, mnoge rastline pričnejo cveteti. To obdobje, čeprav lepo na pogled, lahko povzroči težave ljudem, ki so preobčutljivi na cvetni prah, saj se v zraku poveča prisotnost alergenov. Alergikom v spomladanskem času povzročajo težave predvsem breza, leska ter jelša, v krajih s toplejšim podnebjem pa tudi cipresa. Pomembno je poudariti, da se težave z alergijami na cvetni prah s koncem pomladi ne zaključijo. V poletnem času namreč pričnejo cveteti še navadni pelin, trpotec ter ambrozija, ki lahko povzročajo težave alergikom vse do sredine jeseni.

Alergija na cvetni prah

Cvetni prah in alergijske reakcije

Alergija na cvetni prah, znana tudi kot seneni nahod ali alergijski rinitis, se pojavi, ko imunski sistem napačno prepozna cvetni prah kot škodljivo snov in sproži alergijsko reakcijo. Značilni simptomi in znaki alergijskega rinitis so kihanje, srbečica nosu in oči, zamašen nos, voden izcedek iz nosu ter solzenje oči. V primeru, da zgoraj navedene simptome spremljata tudi glavobol in povišana telesna temperatura pa smo zboleli za prehladom. Za slednjega je značilno, da mine v 7-10 dneh, medtem, ko simptomi rinitisa trajajo celoten čas izpostavljenosti alergenu.

cvetni prah

Kako se spopasti z alergijami?

Z upoštevanjem preventivnih ukrepov, spremembo življenjskega sloga ter pravilno in redno uporabo zdravil si lahko ljudje z alergijami na cvetni prah pomembno izboljšajo kakovost svojega življenja. Nekaj nasvetov za uspešno spopadanje je navedenih v nadaljevanju:

Izogibanje izpostavljenosti alergenu:

Glavni ključ do obvladovanja alergij je zmanjšanje stika z alergeni. To lahko dosežemo z omejevanjem časa, preživetega na prostem, ko so ravni cvetnega prahu visoke, zlasti v vročih, sončnih, vetrovnih dneh ter v jutranjih urah. V kolikor izogibanje ni mogoče je priporočljiva nošnja zaščitnih očal ter maske. Na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje se lahko dnevno spremlja Napoved cvetnega prahu v zraku (si - Uradna vremenska napoved za Slovenijo - Državna meteorološka služba RS - Bioprognoza (gov.si)).

Čiščenje in filtriranje zraka:

V vetrovnih in vročih dneh naj se doma in v avtomobilih ne odpira oken. Redno čiščenje doma ter uporaba ionizirajočih čistilcev zraka lahko znatno zmanjša prisotnost alergenov.

Higiena:

Pomembno je redno umivanje rok, obraza ter las. To pomaga preprečiti, da bi cvetni prah, ki ga prinesemo s seboj, širili po domu. Prav tako se moramo izogibati mencanju oči. Perila naj se v obdobju senenega nahoda ne suši zunaj.

Zdravila:

Alergijski rinitis lahko sami zdravite največ 7 dni, nato pa se morate za nasvet obrniti na zdravnika. V lekarni so na voljo različna zdravila in pripravki, ki olajšajo znake in simptome rinitisa:

Tablete in sirupi:

Peroralni antihistaminiki: Vsebujejo naslednje zdravilne učinkovine: cetirizin, loratadin, desloratadin. Delujejo tako, da lajšajo kihanje, zmanjšujejo izcedek iz nosu, zamašenost in srbenje v nosu, srbeč in pekoč občutek v očeh ter solzenje oči. Običajen odmerek je 1 tableta ali 1 merilna žlička (5ml) sirupa na dan. Nekateri ljudje lahko ob njihovem jemanju čutijo zaspanost, zato se jim svetuje, da jih vzamejo zvečer pred spanjem. Jemlje se jih neodvisno od hrane in pijače. Če zdravila brez recepta ne dosežejo zadostnega učinka, pa lahko zdravnik predpiše antihistaminike tudi na recept.

Pršila in kapljice za nos:

Nosni dekongestivi: Vsebujejo naslednje zdravilne učinkovine: oksimetazolin, ksilometazolin. Delujejo tako, da zožijo majhne žilice v nosu in tako zmanjšajo oteklost nosne sluznice ter olajšajo dihanje skozi nos. Pri aplikaciji pršila se mora glavo nagniti naprej, pri kapljicah pa nazaj. Lahko se jih uporablja le kratek čas, do 5 dni, saj drugače pride do izsušenosti nosne sluznice, zamašenost nosu pa se še poslabša. Pred aplikacijo si je dobro nosno sluznico očistiti s fiziološko raztopino. Na tržišču je na voljo tudi kar nekaj pripravkov s fiziološko raztopino, katerih sestava je posebej prilagojena alergikom.

Nosni antihistaminiki: Vsebujejo azelastin. Lajšajo težave s srbečim, zamašenim nosom, kihanjem ter zmanjšujejo količino izcedka iz nosu.

Nosni kortikosteroidi: Vsebujejo naslednje zdravilne učinkovine: flutikazonfuroat, mometazon. Večina teh zdravil je dostopnih zgolj na recept. Močneje zdravijo zamašen nos in lahko se jih uporablja daljše časovno obdobje.

Očesne kapljice:  Pripravki brez recepta vsebujejo nafazolin, tetrizolin, ecotin. Lajšajo srbečico in solzenje oči. Določene kapljice z drugimi zdravilnimi učinkovinami pa so dostopne zgolj na recept.

cvetni prah in alergije

Za dolgoročno obvladovanje alergij se lahko zdravnik odloči tudi za predpis imuno terapije, ki lahko zmanjša občutljivost na alergene.

Z doslednim upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov lahko alergiki izboljšajo kakovost svojega življenja ter brezskrbno uživajo v aktivnostih na prostem.

 

Avtor: Vesna Hribernik, mag. farm.