Poletje je čas, ko si večina ljudi privošči zaslužen oddih. Nekateri se odločijo raziskati še neodkrite kotičke naše države, spet drugi jo mahnejo na pot čez mejo, vsem pa je gotovo skupna želja po čim bolj brezskrbno preživetih dneh. K uresničitvi te želje pripomore tudi skrbno pripravljena potovalna lekarna.

potovalna_lekarna_poletne_počitnice

Vsebina potovalne lekarne

V potovalni lekarni naj bi mesto našli naslednji izdelki:

  • zdravila na recept, ki jih redno jemljete: Pomembno je, da si pred dopustom zagotovimo zadostno zalogo zdravil. V primeru daljše odsotnosti lahko v lekarni zaprosite za predčasno izdajo zdravil predpisanih na obnovljiv recept. To pomeni, da jih lahko dvignete več kot 1 mesec prej preden vam zmanjka nazadnje izdane količine zdravil.
  • zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam: Na tržiču so prisotni izdelki v obliki tablet, praškov, sirupov in svečk. Odločimo se za tisto obliko, ki nam bo pri uporabi povzročala najmanj težav.
  • termometer
  • zdravila proti prebavnim težavam (driska, bruhanje, zaprtje, zgaga): Na potovanju se velikokrat srečamo z zastrupitvijo s hrano - v teh primerih je priporočljiva uporaba aktivnega oglja, ki nase veže toksine, prav tako nam bodo v veliko korist tudi probiotiki. Pri driski in bruhanju je nepogrešljiva uporaba rehidracijskih praškov, ki nadomeščajo izgubljene elektrolite in tekočino. Rehidracijski praški nam bodo prišli prav tudi v primeru večjega znojenja pri izvajanju različnih telesnih aktivnosti. V potovalni lekarni naj ne manjka niti odvajalo ter zdravilo za zdravljenje težav z želodčno kislino.
  • zdravila proti prehladu: V primeru pojava prehlada nam bodo v veliko pomoč pastile za vneto in boleče žrelo, sirup za pomiritev kašlja ter pripravki z dekongestivi za odmaševanje nosu.
  • zdravilo proti potovalni slabosti: Na počitnice se odpravimo z različnimi prevoznimi sredstvi, ki pa veliko ljudem povzročajo nelagodje v obliki slabosti. Potovalno slabost se da preprečiti s tabletami ter akupresurnimi zapestnimi trakovi.
  • zdravilo proti alergiji: Alergijske reakcije na koži lahko lajšamo s pomočjo antihistaminičnih tablet in dermalnih farmacevtskih oblik.
  • zaščita pred piki insektov: Na voljo so različni repelenti za zaščito pred komarji in klopi. Posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi negi in zdravljenju pikov z zato namenjenimi dermalnimi pripravki na osnovi čajevca, kamilice, aloe vere.
  • zaščita pred soncem: Na potovanju moramo posebno skrb posvetiti zaščiti pred soncem. Potovalna lekarna naj zato vsebuje izdelke za zaščito pred soncem z ustreznim zaščitnim faktorjem, kot tudi izdelke za nego po sončenju ter za zdravljenje morebitnih opeklin. Pomembna je tudi zaščita glave s pokrivali, uporaba sončnih očal, zadrževanje v senci ter uživanje zadostnih količin tekočine.
  • okužbe sečil in spolovil: Predvsem ženske smo v času kopanja pogosto izpostavljene okužbam sečil in spolovil. V prvi vrsti je zato pomembno poskrbeti za ustrezno higieno, s seboj pa je priporočljivo vzeti tudi izdelke za zdravljenje vaginalnih okužb (vaginalne tablete, kreme) ter rastlinske zdravilne pripravke za krepitev delovanja sečil.
  • prva pomoč: Komplet za prvo pomoč naj vsebuje sterilne obveze, gaze, obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo, škarjice.

Ker se je v zadnjih dveh letih po svetu razširil SARS-CoV-2 virus ne bo odveč, če v naši potovalni lekarni najdejo mesto tudi zaščitne maske, razkužilo ter hitri antigenski testi. S seboj pa ne smemo pozabiti vzeti niti potrdila o cepljenju oziroma prebolelosti.

potovalna_lekarna_reševalni_obroč

Posebni medicinski pripomočki v potovalni lekarni

Z željo, da bi se na zaslužene počitnice lahko odpravili vsi ne glede na ovire s katerimi se srečamo v življenju imamo v naši lekarni na voljo naslednje posebne medicinske pripomočke:

  • zaščite za mavec, povoje, protezo: Omogočajo brezskrbno plavanje. Izdelane so iz lateksa, razlikujejo se po velikosti in namenu uporabe.
  • plavalne plenice za odrasle: Nosijo se pod kopalkami, zagotavljajo zadrževanje črevesne inkontinence ter poskrbijo za brezskrbno uživanje v vodnih radostih.
  • hlačke za zaščito v bazenu za otroke in odrasle: Nosijo se čez plavalne plenice in z dodatno zaščito poskrbijo za še bolj brezskrbne trenutke v vodi.
  • plavalni rokavčki za otroke in odrasle: Z njihovo pomočjo se počutimo varno v vodi tudi, ko izgubimo tla pod nogami.
  • plavajoča vrv: Tako kot rokavčki poskrbi za brezskrbno uživanje med valovi.
  • trak z zamaški: Skupaj s silikonskimi čepki ščiti pred vdorom vode v ušesa in sluhovod ter omogoča brezskrbno potapljanje.

Potovanje z majhnimi otroci

Kadar se na pot odpravljamo z dojenčki in majhnimi otroci moramo potovalno lekarno prilagoditi njihovim potrebam. Razmisliti moramo katera farmacevtska oblika bo najlažja in najprimernejša za aplikacijo. Otroška koža se razlikuje od odrasle, zato jo moramo ustrezno zaščitit pred soncem z izdelki namenjenimi pediatrični populaciji. Če so otroci hranjeni z mlečnimi formulami, moramo pred odhodom poskrbeti za njihovo zadostno zalogo, nakup le teh lahko prav tako opravimo v lekarni.

Shranjevanje zdravil

Med pripravo potovalne lekarne, je treba posvetiti posebno pozornost tudi ustrezni temperaturi shranjevanja zdravil. Določena zdravila je potrebno shranjevati na hladnem (npr. inzuline), za ostala zdravila pa naj temperatura shranjevanja ne preseže 25 stopinj. Ker je temperatura v prevoznih sredstvih velikokrat višja od predpisane, je priporočljivo zdravila shranjevati v hladilni torbi, na letalu pa le ta shranjujemo v ročni prtljagi.

Potovanje v tujino

Pred potovanjem v tujo državo moramo preveriti obseg zdravstvenega zavarovanja v tujini. V primeru potovanja v katero izmed evropskih držav je priporočljivo s seboj vzeti kartico evropskega zavarovanja. Evropsko kartico lahko brezplačno naročimo na naslednji povezavi: https://www.zzzs.si/zzzs-api/obrazci/narocilo-evropske-kartice-zdravstvenega-zavarovanja-evropska-kartica/evropska-kartica-za-eno-osebo/. Na spleti strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa moramo preveriti ali je za določeno državo potrebno preventivno cepljenje oziroma zaščita z zdravili.

Z upoštevanjem zgoraj napisanih priporočil nam bo naš oddih zagotovo ostal v lepem spominu. Če pa se vam bo med pripravo potovalne lekarne pojavilo še kakšno vprašanje, vam bomo farmacevti v naši lekarni z veseljem odgovorili nanj.