Z leta v leto naša populacija postaja starejša, kar pomeni, da so ljudje kronično bolj utrujeni in izčrpani, prav tako pa je med nami čedalje več kronično nenalezljivih bolezni, ki negativno vplivajo na kvaliteto življenja. Starejši ljudje pogosto trpijo za pojavom utrujenosti, primanjkuje jim življenjske moči in energije, težave imajo z nespečnostjo ter bolečinami v mišicah in sklepih. Zaradi hitrega staranja prebivalstva čedalje več pozornosti namenjamo preventivi, preprečevanju in obvladovanju stresa ter upočasnjevanju procesa staranja. Med bolezni sodobnega časa, ki so v zadnjih letih v porastu, uvrščamo številne srčno-žilne bolezni in nevrodegenerativne bolezni.  

tired

Naravni telesni antioksidant

Koencim Q10 (CoQ10) znan tudi kot ubikinon je v maščobi topen antioksidant, ki naravno nastaja v našem telesu. Človeško telo je sposobno proizvajati zadostne količine CoQ10 do približno 30 leta starosti. Po tej starosti sposobnost telesa za njegovo proizvodnjo začne padati, zato ga moramo v telo začeti vnašati iz zunanjih virov. Na koncentracijo koencima negativno vplivajo tudi neustrezna prehrana, stres, okužbe, uporaba zdravil, kajenje, pretirana športna aktivnost in prisotnost bolezenskih stanj.

Zakaj je za naše zdravje tako koristen?

V organizmu ima več življenjsko pomembnih funkcij. Sodeluje v procesu nastajanja celične energije, varuje celične strukture pred škodljivimi učinki prostih radikalov in stabilizira celice. Vse te lastnosti mu omogočajo, da naše telo zaščiti pred poškodbami in pojavom kroničnih bolezni, prav tako pa nam zagotavlja zadostno količino energije, ki jo naše telo potrebuje. Ker se z leti sposobnost njegove sinteze in absorpcije zmanjšuje, v hrani pa se ga nahaja zelo malo, se priporoča njegovo dopolnjevanje z drugimi viri.

koencim q10

Na njegovo koncentracijo morajo biti pozorni predvsem starejši, ljudje s kroničnimi in nevrodegenerativnimi boleznimi, športniki in kadilci. Podatki številnih kliničnih raziskav so pokazali, da lahko z dodatnim vnosom CoQ10 izboljšamo klinične simptome pri številnih srčno-žilnih boleznih, kot so srčno popuščanje, kardiomiopatije, aritmije, ateroskleroze, visokega krvnega tlaka, motenj v cirkulaciji in drugih. Raziskave so pokazale, da lahko CoQ10 zmanjša potrebo po uporabi zdravil in bolnišničnem zdravljenju.

holesterol, starejši

Je nepogrešljiv ob zdravljenju s statini in lahko vpliva na izboljšanje glikemičnega nadzora pri sladkornih bolnikih.

Statini so zdravila za zniževanje holesterola. Stranski učinki omenjenih zdravil se pogosto kažejo kot pretirana utrujenost, bolečine v mišicah in togost sklepov. Mnogi zaradi utrujenosti in mišičnih bolečin posledično prenehajo z njegovim jemanjem (statinov). Razlog za nastanek stranskih učinkov raziskovalci pripisujejo pomanjkanju koencima Q10. Zdravila za zniževanje holesterola namreč delujejo na poti, ki se uporabljajo tudi za nastajanje koencima, zato to občutno zmanjša njegovo nastajanje in koncentracijo v telesu. Dodatni vnosi koencima so med terapijo s statini zelo priporočljivi.