POMANJKANJE VITAMINA D3 V KOŽI

Prihajamo v zimski čas, s tem posledično nastajajo tudi krajši dnevi. Večina nas, nas prihaja in odhaja v službo v temi, kar pomeni, da praktično ne vidimo dnevne svetlobe. Pa veste, da je vitamin D znan kot sončni vitamin in se tvori pod vplivom sončnih žarkov?

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Deluje tudi kot antioksidant, kar pomeni da lahko pomaga pri nastajanju gubic. Poleg antiage krem, ki delujejo na zunanji del kože, je pomembno kožo nahraniti tudi od znotraj za lep, sijoč, mlado  sten videz.

Glavna fiziološka funkcija vitamina D je, da poveča zmožnost tankega črevesa, da absorbira kalcij in fosfor, ter s tem pomaga vzdrževati ustrezno koncentracijo kalcija in fosforja v krvi. To omogoča normalno mineralizacijo kosti, vpliva na diferenciranje celic kože, uravnava aktivnost celic imunskega sistema, vpliva pa tudi na prenos hormonsko občutljivih genov, s čimer se uravnava tvorba številnih beljakovin.

 

KAKO SE POMANJKANJE D3 VITAMINA ODRAŽA NA TELESU?

  • Pusta polt, koža brez sijaja: za kožo je izjemnega pomena, da je preskrbljena s celim spektrom vitaminov in mineralov, saj le tako ostane napeta in sijoča. Polt postane pusta in že skoraj nekoliko sivkasta, pod očmi se lahko pojavijo temni kolobarji, možne pa so tudi kožne bolezni. Da se bodo vaše kožne celice lahko obnovile, jim priskrbite zadostno količino vitamina D3.
  • Gubice:  vitamin D3 se učinkovito bori proti drobnim linijam in gubam – predvsem zato, ker deluje kot antioksidant. S slednjimi se telo bori proti prostim radikalom, ki so pogost vzrok za nastanek gub in starostnega upadanja volumna kože. Ko nam primanjkuje vitamina D3, so smejalne gubice bolj vidne in globlje ter nastajajo veliko hitreje.
  • Povzroča potenje: zaradi pomanjkanja vitamina D se lahko koža bolj znoji, kar pa je lahko prvi znak, da je absorpcija vitamina D prenizka. Znojenje lahko povzroči izsušenost in občutljivost kože, lahko pride tudi do nastanka aken.
  • Akne: Vitamin D3  lahko pripomore k zmanjšanju vnetij v koži, kot so akne ali rozacea, to pa pomaga tudi pri splošnem zdravju kože. Če imate torej pogosto težave z aknami, se lahko proti njim poskusite boriti tudi z vitaminom D3.
  • Suha koža: Eden od opozorilnih kožnih znakov pomanjkanja vitamina D3 je suha, srbeča koža, ki se lahko pojavi po vsem obrazu ali le na predelih, kot so lica, brada in čelo. V nekaterih hudih primerih se lahko pri osebah s pomanjkanjem razvije tudi ekcem, kar naj bi povzročila disfunkcija imunskega sistema. Pozimi lahko razpokajo tudi ustnice.
  • Izpadanje las, utrujenost, depresija, nespečnost, glavoboli, bolečina v hrbtu…

 

KJE LAHKO NAJDEMO VITAMIN D3?

Prisoten je samo v nekaterih živilih, kot so mastne ribe, jajca in obogateni mlečni oz. maščobni izdelki.

Načeloma ga med poletnimi meseci (od aprila do oktobra) dobimo dovolj, če se izpostavljamo soncu 15min dnevno med 10.00-16.00. Med oktobrom in aprilom sinteza D3 v koži ni zadostna, zaradi nezadostne moči sončnih žarkov – potrebno ga je vnesti s hrano ali s prehranskimi dopolnili.

Avtor: Vonpharma