Otroci imajo pogosto vneto nosno sluznico, zato težje dihajo in posledično se jim vname srednje uho. Zdravljenje pri bakterijskih okužbah poteka z antibiotično terapijo, vendar je ob sočasnem zdravljenju zelo učinkovito tudi zdravilo rastlinskega izvora  ̶  Sinupret. Vas zanima, zakaj je ravno sirup Sinupret primerna rešitev za vašega otroka?

V članku izpostavimo ključne lastnosti sirupa Sinupret, ki res ne sme manjkati v domači lekarni. Med drugim tudi pojasnimo, zakaj je evstahijeva cev pri otrocih med glavnimi krivci za vnetje srednjega ušesa in odgovorimo na vprašanje, kako pogosto (če sploh) je vnetje sinusov pri otrocih.

Evstahijeva cev  ̶  pogosto vzrok za vnetje srednjega ušesa

Vnetje ušes lahko v grobem razdelimo na vnetja srednjega ušesa, sluhovoda in notranjega ušesa (otitis interna). Vnetje ušesa je največkrat sinonim za vnetje srednjega ušesa, ki je pogosto predvsem pri otrocih zaradi bližine žrelnice. Ker je žrelnica povezana s srednjim ušesom preko evstahijeve cevi, se skozi slednjo okužbe lahko prenesejo v srednje uho. Okužbe povzročajo različni virusi ali bakterije, lahko pa nastopijo tudi mešane okužbe ¹.

Zakaj je evstahijeva cev eden izmed pogostih vzrokov za vnetje srednjega ušesa pri otrocih? Njena vloga je, da skrbi za zaščito srednjega ušesa, saj odstrani morebitno sluz stran od srednjega ušesa v nazofarings (zgornji del žrela, ki sega od lobanjskega dna do spodnjega roba mehkega neba in se odpira navzpred v nosno votlino). Njena posebnost je tudi v tem, da pri otrocih leži v bolj vodoravnem položaju kot pri odraslih. Ravno zaradi njenega vodoravnega položaja sluz iz nosnega žrela lažje zateka v srednje uho. Evstahijeva cev se lahko tudi vname in zateče, se zapre ter onemogoča normalno prehodnost srednjega ušesa. Zato prihaja do razlike v tlaku, kar povzroča bolečino in sočasno lahko pride do bakterijske okužbe srednjega ušesa ².

Sinupret

Ali tudi pri otrocih pride do vnetja sinusov?

Da, tudi pri otrocih lahko pride do vnetja sinusov (sinuzitis). Sinuzitis se začne, ko se ta sistem zamaši, običajno zaradi otekanja (vnetja), ki ga povzroči okužba (virusi) ali alergija. Sprva gre sicer navadno za virusno okužbo, vendar sčasoma lahko preide v bakterijsko.

Kaj pa sproži sinuzitis? V nosu je na milijone bakterij, ki so večinoma neškodljive. Navadno ne povzročajo težav, dokler skupaj s sluzjo odtekajo v nos. Če pa je sinusna pot blokirana, žleze v sinusih še naprej proizvajajo sluz, kar pa omogoča kopičenje bakterij. Bakterije se razmnožujejo brez nadzora, povzročajo okužbo, imunski sistem pa sproži vnetni odziv.

Pri otrocih se izbruhi prehlada pojavijo 8-do 12-krat na leto. Manjši nosni in sinusni prehodi pri njih povečajo tveganje za okužbe zgornjih respiratornih dihal v primerjavi z odraslimi. Kljub temu se pravi sinuzitis pri otrocih mlajših od devet let pojavi redko ᶟ.

vnetje ušesa, zamašen nos

Sirup Sinupret preprečuje vnetje srednjega ušesa

Otrokom velike težave povzročata izcedek iz nosu in otekla nosna sluznica (omeji prezračenost nosne in obnosne votline), to pa jim otežuje dihanje skozi nos, zato pogosto dihajo skozi usta.

Glavna lastnost sirupa Sinupret je, da deluje protivnetno. Zmanjša oteklino sluznice in rinorejo ter preprečuje pogoje za nastanek vnetja srednjega ušesa. Redči gosto sluz v nosu in olajša izpihovanje. Sinupret je namenjen otrokom od drugega leta starosti naprej (odmerjanje; za 2-5 let 3 x 2,1 ml, 6-11 let 3 x 3,5 ml, nad 12 let 3 x 7 ml). Če pa znaki bolezni trajajo dlje kot 7-14 dni ali se ponavljajo občasno, je treba obiskati zdravnika. Pomembno je še poudariti, da Sinupret lahko uporabljamo sočasno z antibiotiki².

Sirup Sinupret vsebuje naslednje rastlinske droge: rumeni svišč, cvet jegliča (utekočinja izločke), zel kislice, cvet črnega bezga (lajša simptome prehladnih obolenj) in zel navadnega sporiša (podpira zdravljenje vnetij obnosnih votlin in zgornjih dihalnih poti) ¹.

Izsledki raziskav; Slovenska klinična študija (Boršoš et al. 2012), v kateri so preučevali potek zdravljenja 178 otrok v 19 pediatričnih ambulantah, je potrdila njegovo varnost in učinkovitost. Po ocenah slovenskih zdravnikov je Sinupret dobro učinkovit v 81 %, srednje učinkovit pa v 14 %, medtem ko je po njihovem strokovnem mnenju varen v 95 % ¹.

 

Avtor: Suzana Križ

Viri:

  1. Izbrana zdravila naravnega izvora za zdravljenje bolezni ORL, Farmacevtski vestnik št.2, 2012, https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_2_2012.pdf
  2. Robert Terčelj Schweizer, Farmedica dostopno 31.10.2023, https://youtu.be/AK4Aw-aVzeA?si=BkEAf5gT1K45Z3E2
  3. Harvard Health Publications. 2009. What to do about sinusitis? http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-to-do-about-sinusitis