Kronično nenalezljive bolezni, med katere sodijo tudi srčno-žilne bolezni, so glavni vzrok obolevnosti in umrljivosti v razvitem svetu. V Sloveniji so bolezni srca in ožilja na prvem mestu med kroničnimi nenalezljivimi boleznimi in predstavljajo 40 % celotne umrljivosti prebivalstva. Za preprečevanje pojava omenjenih bolezni splošno priporočilo temelji predvsem na zmanjšanem vnosu maščobnih kislin. Pomembno pa je, da se zavedamo, da niso vse maščobe slabe in da znamo le te vsakodnevno vključevati v naš jedilnik. Ali ste vedeli, da obstajajo maščobne kisline, ki jih v primeru preprečevanja srčno-žilnih bolezni, vnetij in bolezni živčevja strokovnjaki celo priporočajo?

Omega 3

Omega 3 so esencialne večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih moramo  v naše telo vnašati s hrano. Mednje sodijo EPK (eikozapentaenojska kislina), DHK (dokozaheksaenojska kislina) in ALK (alfa-linolenska kislina). Z ugodnimi učinki na zdravje povezujemo predvsem EPK in DHK , katerih glavni vir so ribe in morska hrana. EPK vpliva v večji meri na krvožilni sistem in telesne maščobe, DHK pa je gradnica možganskega tkiva, največ se je nahaja v možganskih sivih celicah in očesni mrežnici in prispeva k vzdrževanju normalnega delovanja možganov in ohranjanju vida.

Omega 3 maščobne kisline nadzorujejo vnetna dogajanja v telesu, alergijske in imunske odzive. Prav tako imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in ožilja ter pri razvoju mielinskih ovojnic živčnih celic. Priporočen dnevni odmerek omega-3 za splošno zdravje in preprečevanje srčno-žilnih bolezni je 1000 mg EPK in DHK, za zdravljenje nekaterih bolezni pa tudi več. Če jih uživamo v zadostni meri vsak dan, lahko učinkovito zmanjšamo raven trigliceridov v krvi in nevarnost nastajanja krvnih strdkov, zmerno znižamo krvni tlak, vnetje in preprečujemo pojav depresivnih razpoloženj. Za normalno populacijo se priporoča uživanje večjih doz EPK, saj ima boljši vpliv na srčno-žilni sistem. Za nosečnice, doječe matere in otroke je priporočljivo uživanje večjih doz DHK, saj naj bi le te pozitivno vplivale na normalno rast, razvoj oči in  možganov, duševni razvoj in vedenje ter spomin pri otrocih.

Kaj lahko povzroči nastanek večine bolezni modernega časa?

Glavni vzrok večine bolezni ''moderne'' populacije je premajhen vnos omega-3 maščob in pretiran vnos omega-6 maščob. V sodobni hrani je prisotnih veliko omega-6 maščob, katere pospešujejo vnetja v telesu, hkrati pa negativno vplivajo na naš hormonalni sistem. V zadnjih 50. letih se je razmerje omega-6 maščob in omega-3 maščob spremenilo iz 2:1 na 15:1. Slabo razmerje maščobnih kislin predstavlja velik dejavnik tveganja pri nastanku bolezni srca in ožilja, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka. S primernimi koncentracijami EPK v krvi lahko nadziramo tudi vnetja v možganih, ki so mnogokrat spremljevalec ali povzročitelj duševnih bolezni. Zato se je EPK pri depresiji, ADHD, možganski travmi, demenci, Alzheimerjevi bolezni itd., izkazala za zelo učinkovito.

Na kaj mora potrošnik paziti pri izbiri prehranskih dopolnil z omega 3

Pri izbiri prehranskih dopolnil z omega 3 maščobnimi kislinami je pomembno, da izberemo tista, ki so proizvedena z molekularno destilacijo pod strogim nadzorom kakovosti. Tako si zagotovimo, da v dopolnilu ni prisotnih določenih onesnaževalcev, kot so živo srebro, težke kovine, poliklorirani bifenili, dioksini in drugi. Pomembno je, da proizvajalec redno preverja stopnjo žarkosti olja oziroma prisotnost peroksidov ter kislinsko število. V ta namen proizvajalci olju dodajajo naravne antioksidante, ki omogočajo dobro zaščito pred oksidacijo. Najbolj pogosto se za ta namen uporabljata vitamin E in rožmarinovo olje. Oznaka GOED nakazuje, da je prehransko dopolnilo proizvedeno z vsemi standardi za kakovost ribjih olj, kar nam pove, da je popolnoma varno za uporabo. Pozorni moramo biti tudi na izvor ribjega olja, zato je bolje, da izberemo tisto dopolnilo pri katerem je jasno navedeno njegovo poreklo. Zelo moteč problem večine dopolnil z omego 3 je pojav spahovanja, zato na trgu že obstajajo kapsule in olja, ki omenjeno težavo preprečujejo.

Ker z normalno prehrano večina ljudi ne zadosti svoji dnevnih potreb po omega 3 je nujen njihov dodaten vnos v obliki prehranskih dopolnil. Omega-3 maščobne kisline so normalno prisotne v naši prehrani, zato jih lahko priporočamo vsakomur, predvsem zaradi njihovih pozitivnih učinkov na telo in varne uporabe.

Prehranska dopolnila NOW Omega 3 so na voljo tu.