Prihajajo poletni meseci in čas ko je zaščita pred soncem še posebej pomembna. Z ustrezno zaščito pred UV-žarki namreč preprečujemo poškodbe kože kot so sočne opekline, prezgodnje staranje in kožnega raka.

UV sevanje lahko razdelimo na tri glavna območja UVA, UVB in UVC-žarke. Vendar imajo le UVA in UVB-žarki vpliv na našo kožo. UVC-žarke namreč v celoti zadrži ozon in le-ti ne dosežejo Zemeljske površine. V veliki meri ozon zadrži tudi UVB-žarke, UVA-žarki pa predstavljajo kar 90-99% vseh UV žarkov, ki dosežejo Zemeljsko površino. Tanjšanje ozonskega plašča okoli Zemlje pa lahko poveča vstop UV-žarkov na njeno površino in zaščita pred njimi je zato vse bolj pomembna.

uva uvb uvc sevanje

UVB žarki delujejo tako, da neposredno vplivajo na strukturo DNK, med tem ko UVA-žarki povzročajo posredno poškodbo DNK s tvorbo reaktivnih kisikovih spojin, ki nato povzročijo poškodbe v strukturi DNK. Poleg poškodbe DNK pa UV-žarki povzroča tudi oksidativni stres, imunosupresijo in vnetne odzive, vsi tej dejavniki pa pomembno vplivajo na proces prezgodnjega staranja kože in nastanek kožnega raka.

 

fotostaranje in opekline

Kako torej zaščititi svojo kožo pred škodljivimi učinki UV-žarkov?

Najpomembnejši korak je uporaba kreme za sončenje z visokim SPF (zaščitnim faktorjem). Izbira ustrezne kreme za sončenje pa nam lahko včasih, zaradi velikega nabora izdelkov na tržišču, predstavlja izziv. Zato vam tukaj predstavljamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati kremo za sončenje:

  • Širok spekter zaščite: to pomeni, da krema vsebuje UVA in UVB-filtre ter vas tako ščiti pred širšim spektrom UV sevanja.
  • Izberite visok zaščitni faktor: priporočljiva je uporabo kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem vsaj 30.
  • Upoštevajte svoj tip kože: če imate mastno kožo ali kožo, nagnjeno k aknam, boste morda želeli izbrati lahko formulo brez olja. Če imate suho kožo, boste morda želeli izbrati vlažilno formulo.
  • Preverite rok uporabnosti: krema za sončenje lahko sčasoma izgubi svojo učinkovitost, zato pred uporabo preverite rok uporabnosti.
  • Poiščite vodoodporno formulo, ki bo obstojna dlje časa, če boste plavali ali se potili.
  • Lahko izbirate med kremami za sončenje, ki vsebujejo kemične UV-filtre (derivati p-aminobenzojske kisline (PABA), oktilsalicilat, homosalat itd.), ki UV žarke absorbirajo ali pa izberete kremo, ki vsebuje mineralne filtre (titanov dioksid, cinkov oksid), ki UV-žarke delno odbijajo in absorbirajo. Slednji lahko puščajo vidne bele sledi ob nanosu, ki pa običajno po vtiranju kreme v kožo izginejo.

sončna krema

Pravilo dveh prstov

Pomembno je, da uporabite dovolj kreme za sončenje, da zagotovite ustrezno zaščito pred škodljivimi UV-žarki. Nanos premajhne količine kreme namreč ne zagotavlja zaščite kot jo obljublja njen zaščitni faktor.
»Pravilo dveh prstov« lahko pomaga zagotoviti pravilno uporabo. Pravilo narekuje, da potrebno količino kreme za nanos odmerite tako, da na kazalec in sredinec iztisnete po en trak kreme za sončenje, ki sega od začetka dlani do konice prsta. Takšno količino nanesete na vsa posamezna področja telesa, ki jih delimo takole: vrat in obraz, leva roka, desna roka, zgornji del hrbta, spodnji del hrbta, zgornji sprednji trup, spodnji sprednji trup, levi zgornji del noge in stegno, desni zgornji del noge in stegno, levi spodnji del noge in stopalo ter desni spodnji del noge in stopalo.

Kaj pa je fotostaranje?

Fotostaranje imenujemo tudi ekstrinzično staranje. To je staranje, ki ga povzročajo zunanji dejavniki. V največji meri je to UV (predvsem UVA) sevanje, pa tudi kajenje, gravitacija, položaj našega spanja in modra (HEV) svetloba. UVA sevanje in modra svetloba, ki je del spektra vidne svetlobe, namreč povzročata nastajanje reaktivnih kisikovih spojin (ROS), ki povzročajo oksidativni stres, ta pa pripomore k prezgodnjemu staranju kože. To lahko povzroči nastajanje globokih gub, hiperpigmentacijo in izgubo elastičnosti kože.
Za zaščito pred ROS je potrebno uporabljati antoksidante. Danes je na tržišču tudi nekaj krem za zaščito pred soncem, ki vsebujejo posebne anioksidante, ki nas ščitijo prav pred modro svetlobo.

Nobena krema ne predstavlja 100% zaščite

Vsekakor pa si je potrebno zapomniti, da nobena krema za sončenje ne more zagotoviti 100-odstotne zaščite pred škodljivimi sončnimi žarki, zato je vedno dobro, da sprejmete dodatne ukrepe za zaščito svoje kože. To so izogibanje soncu med 10 in 16 uro, nošenje zaščitnih oblačil, pokrival in sončnih očal ter zadrževanje v senci.
In čeprav je morda mamljivo poleti porjaveti je pomembno vedeti, da varne porjavelosti ni. Vsaka porjavelost je znak poškodbe kože, zato se je najbolje izogibati dolgotrajnemu izpostavljanju soncu in uporabljati ukrepe za zaščito pred soncem, da bo vaša koža zdrava in mladostnega videza.

varno sončenje

 

Avtor: Manca Levstek, dipl. kozmet.