Termina refluks in gastroezofagealna refluksna bolezen sta tesno povezana, a je njun pomen nekoliko drugačen. Refluks ali regurgitacija je v Slovenskem medicinskem slovarju definiran kot zatekanje vsebine želodca nazaj v požiralnik in tudi v usta. Včasih refluks napreduje v težjo obliko, ki jo imenujemo gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB). GERB je torej posledica refluksa, kjer so obenem prisotni še drugi simptomi in znaki. Poleg refluksa se pri GERB-u pogosto pojavlja tudi zgaga, ki je v Slovenskem medicinskem slovarju definirana kot občutek toplote ali pekoče bolečine za prsnico. Pogosto se pojavijo tudi neznačilne težave, ki jih sprva ne pripišemo GERB-u, kot so (kronični) kašelj, hripavost, bolečina v prsnem košu, astmi podobni simptomi, spahovanje ali težave s požiranjem.

ZAKAJ PRIDE DO REFLUKSA?

Pri požiranju hrane pride do sprostitve spodnjega ezofagealnega sfinktra  (sfinkter na dnu požiralnika), ki omogoči prehod hrane in pijače v želodec. Nato se sfinkter zapre ter prepreči vračanje vsebine želodca nazaj v požiralnik. Do refluksa pride kadar je sfinkter oslabljen ali pa se abnormalno sprošča in s tem odpira. To omogoča vsebini želodca, da se vrne nazaj v požiralnik ali celo usta. Kisla želodčna vsebina je tako dalj časa v stiku s sluznico požiralnika, kjer povzroča poškodbe, razjede in vnetje. To se kaže kot zgaga.

GERB je povezana z debelostjo, pogosta pa je tudi v zadnjem trimesečju nosečnosti. Simptome GERB-a poslabšajo stres, kajenje, hitro uživanje hrane, gazirane pijače, ozka oblačila, hrana, ki poveča izločanje želodčne kisline in nekatera zdravila (beta-adrenergični agonisti, alfa-adrenergični antagonisti, blokatorji kalcijevih kanalčkov, diazepam, bisfosfonati).

KAKO SI LAHKO POMAGATE SAMI?

  • Uživajte več manjših obrokov čez dan, jejte počasi, hrano temeljito prežvečite in se izogibajte hrani vsaj 3 ure pred spanjem.
  • Izogibajte se hrani in razvadam, ki poslabšajo simptome (čokolada, mastna hrana, alkohol, česen, čebula, kava, pravi čaji, …).
  • Prenehajte kaditi.
  • Zmanjšajte prekomerno telesno maso oziroma vzdržujte zdravo telesno maso.
  • Spite z dvignjenim vzglavjem.
  • Izogibajte se nošenju oprijetih oziroma ozkih oblačil.
  • Izogibajte se dolgotrajni uporabi nesteroidnih antirevmatikov in acetilsalicilne kisline.
  • Naučite se obvladovati stres.

SAMOZDRAVLJENJE ŽELODČNIH TEŽAV

Preden posežete po zdravilih se za zmanjšanje težav priporoča sprememba življenjskega sloga in uvedba zgoraj naštetih priporočil. Za samozdravljenje želodčnih težav povezanih z GERB-om (refluks, zgaga) se uporablja antacide in zaviralce protonske črpalke. Samozdravljenje želodčnih težav lahko traja največ 14 dni. Če v tem času simptomi ne izginejo popolnoma, je potreben obisk pri zdravniku.

Samozdravljenje ni primerno, če so prisotni še drugi opozorilni znaki, ki lahko kažejo na resnejše obolenje (nenaden pojav težav, brez jasnega vzroka, težko požiranje ali zatikanje hrane v požiralniku, pojav krvi v blatu ali temno, črno blato, splošna utrujenost, bruhanje, izguba telesne mase brez namernega hujšanja ali izguba apetita).

Antacidi

Antacidi so zdravila, ki nevtralizirajo kislost želodčnega soka. Vsebujejo magnezijeve, aluminijeve ali kalcijeve spojine ali njihove mešanice. Najbolj znana kombinacija magnezijevih in aluminijevih spojin se imenuje hidrotalcit. Učinek antacidov nastopi v 5 minutah in traja nekaj ur. Uporabljajo se, kadar je potrebno hitro lajšanje blagih, občasnih težav. Običajno se jemljejo kadar se pojavijo težave, po obrokih in pred spanjem.

Paziti moramo, da jih ne uporabljamo skupaj z drugimi zdravili, pri katerih bi prišlo do tvorbe kelatov in s tem zmanjšane absorpcije. Sem spadajo nekateri antibiotiki (npr. tetraciklini in ciprofloksacin) in zdravila, ki vsebujejo železo. Antacide jemljite z vsaj 2 urnim razmikom z ostalimi zdravili.

Uporaba se odsvetuje ljudem z motnjami v delovanju ledvic.

Antacidi so na voljo v obliki tablet in žvečljivih tablet.

V primeru, da se težave pojavijo pri otrocih, mlajših od 12 let ali pri nosečnicah ali doječih materah je potreben obisk zdravnika.

Zaviralci protonske črpalke

Zaviralci protonske črpalke preprečujejo nastanek želodčne kisline, s tem, da v posebnih celicah v želodčni sluznici zavirajo encim, ki ga imenujemo protonska črpalka, in s tem količino kisline v želodcu. So najbolj učinkovita zdravila pri zdravljenju GERB-a. 

Na voljo so v obliki gastrorezistentnih tablet, kar preprečuje njihovo razgradnjo v kislem želodčnem pH-ju. Zaradi njihove gastrorezistentne obloge je potrebno jemanje 30 min pred obrokom, učinek nastopi po 1 dnevu, za popolno odpravo simptomov pa je potrebno jemanje najmanj 2-3 dni zapored

Ob sočasnem jemanju drugih zdravil lahko pride do medsebojnega vpliva oziroma interakcij. Zaviralcev protonske črpalke ne jemljite, če že prejemate zdravila za zdravljenje okužb s HIV. Poleg tega se obrnite na svojega zdravnika, če prejemate zdravila za zdravljenje glivičnih okužb (npr. ketokonazol, itrokonazol), zdravila za preprečevanje nastanka krvnih strdkov (varfarin) ali metotreksat.

Trenutno je v Sloveniji za samozdravljenje registriran le pantoprazol. Njegov najvišji dnevni odmerek za samozdravljenje je 20 mg.

Uporaba pantoprazola ni priporočljiva pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let ter pri nosečnicah in doječih materah. Pri teh skupinah je potreben posvet z zdravnikom.

KDAJ K ZDRAVNIKU?

  • Kadar se težave pojavijo pri otrocih mlajših od 12 let, nosečnicah, doječih materah ali pri osebi starejši od 45 let, ki ima te težave prvič.
  • Kadar gre za težave pri sladkornih bolnikih, bolnikih z boleznimi srca ter bolniki, ki redno uporabljajo nesteroidna antirevmatična zdravila.
  • Kadar se pojavijo opozorilni znaki kot so:
    • nenaden pojav težav, brez jasnega vzroka,
    • težko požiranje ali zatikanje hrane v požiralniku,
    • pojav krvi v blatu ali temno, črno blato,
    • splošna utrujenost,
    • bruhanje,
    • izguba telesne mase brez namernega hujšanja,
    • izguba apetita.
  • Kadar se težave ne izboljšajo po 14 dneh samozdravljenja.
  • Kadar se težave pogosto ponavljajo (več kot 3 krat na leto ali v 1 mesecu po končanem zdravljenju z zdravili).

Zdravila za zdravljenje želodčnih težav, ki so na voljo brez recepta, so varna v primeru, da se jemljejo skladno z navodili za uporabo. Zato pred samozdravljenjem s katerim koli izmed zgoraj naštetih zdravil, natančno preberite njegova navodila za uporabo in v primeru, da o primernosti zdravila za vas še vedno niste prepričani, poiščite pomoč pri zdravniku ali farmacevtu.

Pripravila: Maja Jakobčič, april 2021

Pregledala: Melita Dolenšek, mag. farm.

 

VIRI

  • Pisk N.: Samozdravljenje: priročnik za bolnike, Slovensko farmacevtsko društvo, 2011: 189-201.
  • Prijatelj N.: Izdajanje izdelkov v lekarni in specializirani prodajalni: učbenik za poučevanje v programu Farmacevtski tehnik, 1. izdaja, Pipinova knjiga, Podsmreka, 2020: 78-81.
  • Wiffen P., Mitchell M.D., Snelling M. in Stoner N.: Oxford handbook of clinical pharmacy, 2. izdaja, Oxford University Press, New York, 2012: 326-332.
  • Walker R., Whittlesea C.: Clinical Pharmacy and Therapeutics, 5. izdaja, Churchill Livingstone, Edinburg, 2012: 175-179.
  • Petek D.: Kdaj naj se oseba z bolečinami v trebuhu, ki imajo izvor v prebavilih, odloči za obisk pri osebnem zdravniku?, Farmacevtski vestnik, 2020; 71: 242-249.
  • Turk N.: Samozdravljenje bolečine v prebavnem traktu, Farmacevtski vestnik, 2020; 71: 253-255.
  • Mayo Clinic, Acid reflux and GERD: The same thing? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/expert-answers/heartburn-gerd/faq-20057894. Dostopano: 30.4.2021
  • Mayo Clinic, Gastroesophageal reflux disease (GERD). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940. Dostopano: 30.4.2021