Rutacid, žvečljive tablete

Zdravila Prebavne težave Želodčna kislina Rutacid, žvečljive tablete

Žvečljive tablete Rutacid odpravljajo ali blažijo težave, ki so povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Več ...

od 6,69 €
SKU
g093726

Rutacid žvečljive tablete so zdravilo za zdravljenje težav s želodčno kislino. Zdravilo vsebuje zdravilno učinkovino hidrotalcit. Tablete zmanjšujejo kislost želodčnega soka in odpravljajo ali blažijo težave pri prevelikem izločanju želodčne kisline. Učinek zdravila je hiter in dolgotrajen zaradi posebne mrežno-plastne strukture učinkovine hidrotalcit, iz katere se sproščajo aluminijevi in magnezijevi ioni glede na količino kisline v želodcu.

Učinkovina hidrotalcit nevtralizira kislino in aktivira pepsin. Pri svojem delovanju veže žolčne kisline in lizolecitin, ki pri refluksu prehajajo iz dvanajstnika v želodec in okvarjajo želodčno sluzinco. Hidrotalcit krepi varovalne mehanizme in tako ščiti želodčno sluznico pred agresivnimi dejavniki, obenem pa pospešuje celjenje poškodovane želodčne sluznice.

Zdravilo Rutacid tablete se uporabljajo pri zdravljenju simptomov prevelikega izločanja želodčne kisline:

 • spahovanje kisline,
 • zgage,
 • pekoča bolečina v želodcu,
 • vneta želodčna sluznica (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola in nesteroidnih protivnetnih zdravil.

 Rutacid žvečljive tablete so rešitev za lajšanje simptomov pri pretirani kislosti želodčne vsebine in težavami z zgago in ga lahko uporabljajo vsi odrasli, mladostniki po dopolnjenem 6. letu starosti. Zdravilo je namenjeno za kratkotrajno uporabo in lajšanje simptomov. V primeru, da se znaki bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 14 dneh, se je potrebno posvetovati z zdravnikom. Tablete pospešujejo celjenje razjede na želodcu ali dvanajstniku in so učinkovite tudi pri vzdrževalnem zdravljenju kronične ulkusne bolezni.

Gastroezofagealni refluks je čezmerno zatekanje kisle želodčne vsebine iz želodca v požiralnik, ki povzroča moteče simptome, kot sta zgaga in regurgitacija. Zgaga predstavlja pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico. Regurgitacija pa je pojav nehotenega vračanja želodčne vsebine v grlo ali usta. Pri zgagi in regurgitaciji se istočasno pojavlja kisel ali grenak okus, neprijeten zadah iz ust, vračanje želodčne vsebine v usta, bruhanje, pekoč jezik in razjede v ustih. Skoraj 30% ljudi v razvitem svetu se bori proti gastroezofagealni refluksni bolezni, medtem ko so težave v obliki zgage prisotne pri ljudeh vsaj enkrat na leto. Čeprav imajo moški pogostejše težave, je zgaga pogosta tudi v času nosečnosti pri ženskah. Ponavljajoča zgaja predstavlja resen znak za razvoj gastroezofagealne refluksne bolezni. Vzroki za nastanek bolezni so lahko različni, od življenjskega sloga, ohlapnosti mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom.

Težave z zgago se pojavijo zaradi draženja sluznice požiralnika pri določenih hrani, kot so mastne jedi, česen, čebula, paradižnik in pomaranče ali uživanje gaziranih pijač, mleka, kave, čaja in alkoholnih pijač. Alkoholne pijače je priporočljivo redčiti, saj uživanje pijače vzpodbuja nastajanje želodčne kisline. Razlogi za nastanek zgage so neredna telesna aktivnost, ki se kaže v debelosti, ležanju po obrokih, uživanju hrane tik pred spanjem in prenajedanje. Vzroki pa so lahko tudi vnetje želodca, motnje v gibanju požiralnika in želodca, preobčutljivost požiralnika ali dviganje kisline iz želodca v požiralnik. Zgaga pa se lahko pojavi tudi pri jemanju nekaterih zdravil, kot so nesteroidni antirevmatiki, acetilsalicilna kislina in določeni antibiotiki. Zgaga je lahko tudi simptom za začetek nekaterih hujših bolezni, kot so rak na žrelu, požiralniku ali srčni infarkt.

Rutacid žvečljivih tablet ne smejo uporabljati osebe,

 • ki imajo alergijo na hidrotalcit ali druge sestavine v zdravilu,
 • ki imajo hudo okvaro ledvic,
 • ki imajo zmanjšano koncentracijo fosfatov v krvi (hipofosfatemijo),
 • ki imajo avtoimunsko bolezen (značilni sta mišična slabost in utrujenost – miastenija gravis),
 • ki so otroci, mlajši od 6 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom jemanja zdravila Rutacid žvečljivih tablet se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom v naslednjih primerih:

 • če ima bolnik moteno delovanje ledvic (zlasti če je na hemodializi),
 • če ima bolnik Alzheimerjevo bolezni ali katero drugo vrsto demence,
 • če je bolnik na dieti z malo fosfata.
 • zdravilo Rutacid ima lahko vpliv na prehajanje drugih zdravil iz prebavil v kri, zato hkratno jemanje z drugimi zdravili ni priporočljivo. Ta zdravila so antibiotiki (tetraciklini, derivati kinolonov – ofloksacin, ciprofloksacin), zdravila za zdravljenje bolezni srca (srčni glikozidi), zdravil za zdravljenje razjede v prebavilih (antagonisti histaminskih receptorjev H2), zdravil proti strjevanju krvi (derivati kumarina), natrijev fluorid (prisoten v zobnih pastah) in henodeoksiholat (za zdravljenje žolčnih kamnov)   
 • časovni presledek med jemanjem odmerka zdravila Rutacid in drugimi zdravili naj bo  2 uri.
 • če bolnik jemlje še kakšna druga zdravila.

Nosečnost, dojenje in plodnost

V primeru nosečnosti, načrtovanja nosečnosti, dojenja se je potrebno posvetovati z zdravnikom pred začetkom jemanja zdravila. Zdravilo Rutacid se lahko jemlje izjemoma kratko časovno obdobje, da boste zmanjšali verjetnost izpostavljenosti aluminija pri vašem nerojenem otroku.

Snovi, ki vsebujejo aluminij, se običajno izločajo v materino mleko. Znano je majhno prehajanje aluminijevih soli iz prebavil v kri, tako pri materi in otroku, zato se naj doječe matere pred uporabo zdravila posvetujejo z zdravnikom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Jemanje zdravila Rutacid tablet in morebitni vpliv na sposobnost upravljanja vozil ali upravljanja s stroji ni znan.

Uporaba Rutacid žvečljivih tablet:

 • zdravilo je namenjeno za peroralno uporabo.
 • tableto je potrebno dobro prežvečiti.
 • tablete se ne sme pogoltniti cele.
 • zdravila ne smete vzeti skupaj s hrano ali pijačo, ki vsebuje kisline (vino, sadni sokovi), saj lahko tovrstna prehrana poveča prehajanje aluminijevih soli iz prebavil v kri.
 • zdravilo je potrebno vzeti eno uro po zaključku obroka in pred spanjem oziroma, ko se pojavijo težave.
 • ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.
 • zdravilo ne vsebuje saharoze, zato je primerno tudi za bolnike s sladkorno boleznijo.
 • žvečljive tablete so bele barve in okrogle oblike.
 • tablete vsebujejo zdravilno učinkovino hidrotalcit.
 • ena žvečljiva tableta vsebuje 500 mg hidrotalcita.
 • ostale sestavine: manitol, magnezijev stearat, smukec, natrijev karboksimetilškrob, natrijev saharinat in aroma spearmint.

Odmerjanje Rutacid žvečljivih tablet:

 • pri odraslih in mladostnikih po dopolnjenem 12. letu starosti je priporočen enkratni odmerek1 do 2 tableti, 3- do 4-krat na dan, eno uro po končanem  obroku in pred spanjem oziroma ko se pojavijo težave.
 • pri otrocih med 6 in 12. letom starosti je priporočen polovični odmerek v primerjavi z odraslimi, in sicer (1/2 ali 1 tableta), 3- do 4-krat na dan, eno uro po končanem obroku in pred spanjem oziroma ko se pojavijo težave.
 • bolniki z ledvično boleznijo lahko jemljejo zdravilo samo krajši čas.
 • starejšim bolnikom in bolnikom z jetrno boleznijo odmerka ni treba prilagajati.

Pakiranje: 20 ali 60 žvečljivih tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
Blagovna znamkaRutacid
Namenzgaga, želodčna kislina
Oblikatablete
Oddaj svojo oceno artikla
Rutacid, žvečljive tablete
Tvoja ocena