Zaprtje oziroma obstipacija je v Slovenskem medicinskem slovarju definirano kot neredno, težavno iztrebljanje blata.

Pri tem mora biti izpolnjen vsaj eden od kriterijev:

  • pogostost iztrebljanja je manjša kot 3 krat na teden,
  • simptomi oteženega odvajanja - trše ali suho blato,
  • povečano napenjanje ali bolečine ob odvajanju,
  • občutek nepopolne izpraznitve črevesja.

Kljub definiciji pa ima vsak posameznik različen način in pogostnost odvajanja blata, torej tako lahko sami presodite, kaj je za vas normalno oziroma kdaj pride do sprememb v pogostosti odvajanja blata ali do zgoraj navedenih težav.

Zaprtje samo po sebi ni bolezen, vendar le simptom, ki je lahko vzrok nekaterih bolezni. Kot kronično zaprtje smatramo, ko ima posameznik prisotna dva ali več od naštetih simptomov, ki so prisotni vsaj 3 mesece.

VZROKI ZA ZAPRTJE

Vzrokov za zaprtje je veliko. Do zaprtja lahko pride zaradi sprememb v prehrani ali življenjskem slogu, torej zaradi premajhnega vnosa vlaknin in tekočine, premajhne telesne aktivnosti (sedeče delo), stresa ali sprememb navad rednega odvajanja blata.

Zaprtje je lahko posledica bolezni. Do zaprtja pride, kadar se pojavijo hormonske spremembe v telesu, kot so sladkorna bolezen, preveč ali premalo aktivna ščitnica ali nosečnost, saj hormoni regulirajo ravnotežje tekočin v telesu. Lahko se pojavi tudi pri nevroloških boleznih, ki poškodujejo živce črevesja in danke. Pod to skupino spadajo Parkinsonova bolezen, multipla skleroza in poškodbe hrbtenjače ali možganov. Zaprtje, ki se izmenjava z drisko, pa je lahko posledica sindroma razdražljivega črevesja.

Zaprtje povzroča tudi kakršna koli zapora črevesja. Do zaprtja zaradi zapore črevesja pride pri raku debelega črevesja, raku danke, Chronovi bolezni ali pri brazgotinah po razjedi ali operaciji.

Zaprtje lahko povzročajo tudi nekatera zdravila, na primer zdravila, ki vsebujejo železo, kalcij (zdravila za osteoporozo, zdravila za lajšanje zgage ali težav zaradi povečane želodčne kisline) ali aluminij (zdravila za lajšanje zgage ali težav zaradi povečane želodčne kisline), zdravila za zdravljenje depresije, zdravila za Parkinsonovo bolezen, zdravila za zniževanje krvnega tlaka (zaviralci kalcijevih kanalčkov), zdravila za sproščanje mišic, zdravila za povečano izločanje urina (diuretiki) ali močna zdravila za lajšanje bolečin (opioidni analgetiki).

KAKO SI LAHKO POMAGATE SAMI?

  • V svojo prehrano vključite živila, ki so bogata z vlakninami (sveže in posušeno sadje, zelenjava, stročnice, polnozrnata žita, ovseni kosmiči)
  • Izogibajte se mastni in predelani hrani, mleku in mlečnim izdelkom, pravemu čaju, čokoladi, bananam, izdelkom iz bele moke in rižu.
  • Poskrbite za dovoljšen vnos tekočine čez dan (1,5 – 2 litra). Pri tem so najbolj primerni voda, sadni sokovi ali pa mineralna voda, bogata z magnezijem.
  • Poskrbite za redno telesno aktivnost, saj to spodbuja gibanje črevesja.
  • Ne zadržujte iztrebljanja.
  • Načrtovano obiskujte toaletne prostore (npr. po obroku).

SAMOZDRAVLJENJE ZAPRTJA

Pri samozdravljenju zaprtja imamo na voljo osmozna odvajala, kontaktna (stimulativna odvajala) ali pa odvajala, ki povečujejo volumen blata. Zdravila se lahko aplicirajo peroralno (skozi ustno votlino) ali rektalno (v danko). Pri rektalnih oblikah učinek nastopi hitreje kot pri peroralnih oblikah.

Osmozna odvajala

Osmozna odvajala se ne absorbirajo, ampak zaradi osmotskega gradienta, ki ga povzročijo, privlačijo vodo iz črevesne stene v lumen črevesja. S tem se blato zmehča in lažje ter hitreje prehaja skozi črevo.

V lekarnah kot osmozno odvajalo na voljo laktuloza v obliki raztopin, ki je obenem tudi prebiotik. Prebiotiki predstavljajo hranila za telesu prijazne bakterije v našem črevesju ter tako stimulirajo rast in zaščitno delovanje črevesne mikroflore. Učinek laktuloze lahko nastopi že po 30 minutah do 2 urah, običajno pa je potrebno od 24 do 48 ur, da prične delovati. Laktuloze ne smejo uporabljati bolniki z intolerancami na sladkorje in bolniki z zaporo črevesja.  Uporaba laktuloze je dovoljena tudi pri otrocih, pri katerih je potrebna prilagoditev odmerka. V primeru, da gre za otroka mlajšega od 6 let, je potreben posvet pri zdravniku. Prav tako tudi nosečnicam in doječim materam svetujemo posvet z zdravnikom.

Poleg laktuloze kot osmozno odvajalo delujejo tudi glicerinske svečke. Glicerol v glicerinskih svečkah obenem povečuje tudi drsljivost blata, kar še dodatno olajša odvajanje. Delujejo blago odvajalno, njihov učinek pa nastopi po 15 do 30 minutah. Primerne so tako za odrasle in otroke starejše od 3 mesecev kot tudi za nosečnice in doječe matere.

Magnezijev sulfat (grenka sol) deluje kot osmozno odvajalo in je na voljo v obliki soli, ki jo pred uporabo raztopimo v vodi. Uporaba se odsvetuje bolnikom z motnjami v delovanju ledvic ali z motnjami v elektrolitskem ravnotežju. Delovati začne hitro, že po nekaj urah, še posebno, če ga vzamete na tešče. Otroci in nosečnice ter doječe matere se morajo pred uporabo posvetovati z zdravnikom.  Grenka sol ni primerna za zdravljenje kroničnega zaprtja, saj lahko povzroči elektrolitsko neravnovesje.

Kot osmozno odvajalo deluje tudi polietilen glikol (makrogol), ki se prav tako pred uporabo raztopi v vodi. Uporablja se lahko tako pri otrocih, starejših od 2 let, kot pri odraslih. Uporaba med nosečnostjo ni priporočljiva, zato je potreben predhoden posvet z zdravnikom.

Kontaktna (stimulativna) odvajala

Kontaktna odvajala delujejo dražeče na sluznico črevesja, s čimer sprožijo njegovo krčenje in gibanje. Obenem preprečujejo tudi absorpcijo vode v črevo, kar tako kot pri osmoznih odvajalih zmehča blato, ki lahko lažje prehaja skozi črevo.

Ena od zdravilnih učinkovin, ki deluje kot kontaktno odvajalo, je bisakodil. Bisakodil je na voljo v obliki svečk in tablet. Tablete je priporočljivo jemati zvečer, da boste šli na potrebo naslednje jutro, saj se njihov učinek pokaže po 6 do 12 urah. Svečke začnejo delovati hitreje, in sicer v približno 30 minutah. Bisakodila se ne sme uporabljati pri črevesni zapori. Njegova uporaba ni priporočljiva skupaj z antacidi ali zaviralci protonske črpalke, saj zmanjšajo kislost v zgornjih prebavilih in bi tako prišlo do prezgodnjega raztapljanja gastrorezistentne obloge. Dolgotrajna in čezmerna uporaba lahko vodita do tekočinskega (dehidracije) in elektrolitskega (hipokaliemija) neravnovesja. Otroci mlajši od 2 let bisakodila ne smejo uporabljati, pri otrocih starejših od dveh let in nosečnicah ter doječih materah pa se je pred zdravljenjem potrebno posvetovati z zdravnikom.

V skupino kontaktnih odvajal sodijo tudi plodovi in listi ostrolistne sene (Cassia senna L.) in plodovi ozkolistne sene (Cassia angustifolia Vahl) ter skorja navadne krhlike (Rhamnus frangula L.) Iz njih pridobimo zdravila rastlinskega izvora. Na voljo so v obliki tablet (sena) in zdravilnega čaja (sena in krhlika). Ker se morajo zdravilne učinkovine sene in krhlike v črevesju najprej pretvori v aktivno obliko, je za začetek delovanja potrebnih 6 do 10 ur. Daljša uporaba se ne priporoča, saj lahko vodi v poslabšano delovanje črevesja (lenost črevesja) in v odvisnost od odvajal. Uporaba je zato omejena na 7 do 14 dni. Otroci, mlajši od 12 let, ne smejo uporabljati tablet. Pri nosečnicah ter doječih materah se je pred zdravljenjem potrebno posvetovati z zdravnikom.

Odvajala, ki povečajo volumen blata

Slabo prebavljivi ogljikovi hidrati, ki jih odvajala, ki povečajo volumen blata, vsebujejo, povečajo količino tekočine v blatu ter s tem njegovo težo ter skrajšajo čas prehoda skozi črevo. Poleg tega z raztezanjem stene spodbujajo njegovo gibanje, torej delujejo mehansko. Sluzi, ki jih ta odvajala vsebujejo, ob vezavi vode povečujejo drsljivost blata, kar še olajša odvajanje. Pri uporabi teh odvajal se priporoča pitje velikih količin vode.

Kot odvajalo, ki poveča volumen blata, se uporablja semenska lupina indijskega trpotca (Plantago ovata Forsk), ki jih uvrščamo med zdravila rastlinskega izvora. No voljo je v obliki zrnc za peroralno suspenzijo. Učinek je viden po 12 do 24 urah. Ob uživanju se priporoča uživanje obilne količine vode, saj lahko suha zrnca povzročijo oteženo požiranje in zadušitev. Indijski trpotec je primeren le za odrasle in otroke, starejše od 12 let. Jemljejo ga lahko tudi nosečnice in doječe matere. Njegova uporaba ni omejena zgolj na preprečevanje zaprtja, pač pa se uporablja tudi kot podporno zdravljenje pri povišanih vrednostih holesterola.

Poleg indijskega trpotca je v uporabi tudi seme navadnega lana (Linum usitatissimum L.), ki prav tako sodi med zdravila rastlinskega izvora. Njegov delovanje nastopi po 18 do 24 urah. Med uporabo je potrebno zaužiti obilne količine vode, da ne pride do zapore črevesja. Primeren je za daljšo uporabo. Uporablja se lahko pri zaprtju v nosečnosti. Ker deluje tudi protivnetno, se uporablja tudi za blaženje težav pri vnetju prebavil.

Druga zdravila proti zaprtju

Pri zaprtju se lahko uporablja tudi zdravila, ki razvijajo ogljikov dioksid. Mednje sodita tudi natrijev hidrogenkarbonat in natrijev dihidrogenfosfat. Natrijev hidrogenkarbonat in natrijev dihidrogenfosfat sta na voljo so v obliki svečke, ki ob stiku z vodo, povzroči nastajanje ogljikovega dioksida. Ogljikov dioksid aktivira gibanje črevesja. Njegov odvajalni učinek se pokaže že po 15 do 30 minutah. Svečke se lahko varno uporablja dalj časa. V prilagojenih odmerkih so svečke primerne tudi za otroke. Nosečnice se morajo pred uporabo posvetovati z zdravnikom. Uporaba med dojenjem je dovoljena.

VPLIV ODVAJAL NA DRUGA ZDRAVILA

Vsa odvajala lahko zaradi izgube vode povzročijo hipokaliemijo, kar lahko okrepi delovanje srčnih glikozidov in vpliva na delovanje zdravil za zdravljenje srčnega ritma. Zato morajo biti bolniki, ki ta zdravila prejemajo posebej pazljivi. Pri jemanju odvajal in drugih zdravil se priporoča 2 urni zamik, saj lahko odvajala zmanjšajo absorpcijo drugih zdravil in s tem oslabijo njihov učinek.

KDAJ K ZDRAVNIKU?

  • Kadar se zaprtje pojavi pri otroku, ki je mlajši od 6 let.
  • Kadar so prisotni dodatni opozorilni znaki:
    • nenamerno izgubljanje telesne teže,
    • povišana telesna temperatura,
    • bruhanje, slabost,
    • kri v blatu ali temno, črno blato,
    • napihnjen trebuh,
    • močni krči ali bolečine v trebuhu,
    • bolečine v spodnjem delu hrbta,
    • bolečine med odvajanjem,
    • izmenjavanje driske in zaprtja.
  • Kadar se zaprtje pojavi pri nosečnici ali doječi materi.
  • Kadar sprememba običajnega načina odvajanja blata traja več kot 1 teden.
  • Kadar sumite, da je zaprtje lahko posledica bolezni ali zdravil.

Pripravila: Maja Jakobčič, april 2021

Pregledala: Melita Dolenšek, mag. farm.

VIRI

  • Pisk N.: Samozdravljenje: priročnik za bolnike, Slovensko farmacevtsko društvo, 2011.
  • Prijatelj N.: Izdajanje izdelkov v lekarni in specializirani prodajalni: učbenik za poučevanje v programu Farmacevtski tehnik, 1. izdaja, Pipinova knjiga, Podsmreka, 2020: 39-55.
  • Bizovičar N.: Motnje odvajanja blata pri bolnikih po možganski kapi, Rehabilitacija, 2017; XVI, št. 2.
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253 Dostopano: 21.4.2021
  • https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation Dostopano: 21.4.2021
  • http://www.lekarnanaklik.si/Images/navodilo-Grenka_sol.pdf Dostopano: 21.4.2021
  • https://vitabalans.fi/sl/izdelek/macrobalans/ Dostopano: 21.4.2021
  • http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/o/F898FDFF9C8E56A5C1257B1B0004E9BA/$File/s-019051.pdf Dostopano: 21.4.2021