Nolpaza control, gastrorezistentne tablete

Zdravila Prebavne težave Želodčna kislina Nolpaza control, gastrorezistentne tablete

Zdravilo Nolpaza control gastrorezistentne tablete se uporabljajo za kratkotrajno zdravljenje znakov refluksa (na primer zgaga, regurgitacija kisline) pri odraslih. Zdravilo ne vsebuje glutena in je primerno tudi za bolnike s celiakijo.
Več ...

10,03 €
Zaloga:   Na zalogi

Zdravilo Nolpaza control je preizkušeno zdravilo, ki se uporablja že vrsto let in je v obliki tablet svetlo rjavkasto rumene barve in rahlo ovalne oblike. Gastrorezistentne tablete so učinkovito zdravilo, ki deluje kot zaviralec protonske črpalke pri zaviranju sproščanja kisline in so na voljo brez recepta.

Gastroezofagealni refluks je čezmerno zatekanje kisle želodčne vsebine iz želodca v požiralnik, ki povzroča moteče simptome, kot sta zgaga in regurgitacija. Zgaga predstavlja pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico. Regurgitacija pa je pojav nehotenega vračanja želodčne vsebine v grlo ali usta. Pri zgagi in regurgitaciji se istočasno pojavlja kisel ali grenak okus, neprijeten zadah iz ust, vračanje želodčne vsebine v usta, bruhanje, pekoč jezik in razjede v ustih. Skoraj 30% ljudi v razvitem svetu se bori proti gastroezofagealni refluksni bolezni, medtem ko so težave v obliki zgage prisotne pri ljudeh vsaj enkrat na leto. Čeprav imajo moški pogostejše težave, je zgaga pogosta tudi v času nosečnosti pri ženskah. Ponavljajoča zgaja predstavlja resen znak za razvoj gastroezofagealne refluksne bolezni. Vzroki za nastanek bolezni so lahko različni, od življenjskega sloga, ohlapnosti mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom.

Zdravilo Nolplaza control spada med zdravila z zaviralci protonske črpalke, ki uravnavajo izločanje želodčne kisline in so namenjeni samo zdravljenju. Delovanje zdravila ni namenjeno takojšnjemu lajšanju simptomov in gre za dolgotrajno lajšanje z uživanjem odmerka 1 tablete na dan. Zdravilo Nolpaza je učinkovito pri zaviranju vseh faz izločanja kisline, tako bazalno, nočno oziroma odvisno od hrane. Učinek delovanja Nolpaze traja 24 ur in preprečuje izločanje želodčne kisline. Bolniki čutijo močno olajšanje lahko v roku 3 dni. Zaviralci protonske črpalke so v primerjavi z zaviralci receptorjev H2 in bolj uspešni pri izločanju kisline za dlje časa.

Težave z zgago se pojavijo zaradi draženja sluznice požiralnika pri določenih hrani, kot so mastne jedi, česen, čebula, paradižnik in pomaranče ali uživanje gaziranih pijač, mleka, kave, čaja in alkoholnih pijač. Alkoholne pijače je priporočljivo redčiti, saj uživanje pijače vzpodbuja nastajanje želodčne kisline. Razlogi za nastanek zgage so neredna telesna aktivnost, ki se kaže v debelosti, ležanju po obrokih, uživanju hrane tik pred spanjem in prenajedanje. Vzroki pa so lahko tudi vnetje želodca, motnje v gibanju požiralnika in želodca, preobčutljivost požiralnika ali dviganje kisline iz želodca v požiralnik. Zgaga pa se lahko pojavi tudi pri jemanju nekaterih zdravil, kot so nesteroidni antirevmatiki, acetilsalicilna kislina in določeni antibiotiki. Zgaga je lahko tudi simptom za začetek nekaterih hujših bolezni, kot so rak na žrelu, požiralniku ali srčni infarkt.

Lastnosti zdravila Nolpaza control:

 • Zdravilo Nolpaza control vsebuje zdravilno učinkovino pantoprazol, ki zavira "črpalko", ki proizvaja želodčno kislino. S tem zmanjša količino kisline v vašem želodcu.
 • Refluks je vračanje kisline iz želodca v požiralnik (del prebavne cevi med žrelom in želodcem), ki se zaradi tega lahko vname in postane boleč. To vam lahko povzroči bolezenske znake, kot je boleč žgoči občutek v prsih, ki se dviga proti žrelu (zgaga) in okus po kislem v ustih (regurgitacija kisline).

Zdravilo Nolplaza control ni primerno:

 • Za osebe, ki so alergične na učinkovino pantoprazol ali katero koli sestavino tega zdravila,
 • Če jemljete zaviralce proteaze HIV, kot sta atazanavir, nelfinavir (za zdravljenje okužbe z virusom HIV)

Pred začetkom zdravljenja z zdravilom Nolpaza se morajo z zdravnikom posvetovati: 

 • osebe, ki,so se zaradi zgage ali drugih prebavnih motenj že neprekinjeno zdravili 1 mesec ali več,
 • so starejši od 55 let, ki že jemljejo kakšna druga zdravila brez recepta zaradi prebavnih motenj, ali imajo nove simptome,
 • osebe z razjedo ali operacijo želodca,
 • osebe z težavami jeter in zlatenice (porumenitev kože ali oči), imajo redne zdravstvene težave,
 • obiskujejo endoskopijo ali dihalni test s sečnino,
 • osebe z kožnimi reakcijami po zdravljenju z zdravili podobnimi Nolpaza control za zmanjševanje izločanja želodčne kisline ali imajo naročene specifične preiskave krvi (kromogranin)

Uporaba zdravila Nolpaza control:

 • Že po 1 dnevu zdravljenja z zdravilom Nolpaza control utegnete opaziti zmanjšanje simptomov kislega refluksa in zgage, vendar to zdravilo ni namenjeno takojšnjemu olajšanju. Olajšanje znakov se lahko pojavi tudi po dveh ali treh dneh zaporednega jemanja tablet. 

Priporočeni odmerek je 1 tableta (20 mg pantoprazola) na dan. Priporočenega dnevnega odmerka ne smete prekoračiti. Vzemite tableto pred obrokom, najbolje ob zajtrku oziroma vsak dan ob istem času. Tableto morate pogoltniti celo z nekaj vode in je ne smete žvečiti, drobiti oziroma razpolavljati

Zdravilo se lahko jemlje 4 tedne oziroma se je treba po 2 tednih posvetovati, če simptomi refluksa (zgage ali refluksa kisline) trajajo dlje kot 2 tedna.

Dolgoročno prejemanje zdravila Nolpaza control lahko povzroči dodatna tveganja:

 • Zmanjša absorpcijo vitamina B12 in pomanjkanje vitamina B12 v primeru nizkih telesnih zalog vitamina B12
 • Pri bolnikih z osteoporozo ali osebah, ki jemljejo kortikosteroide lahko pride do zloma kolka, zapestja ali hrbtenice
 • Znižanje ravni magnezija v krvi, ki se kaže skozi utrujenost, nenadzorovnoa krčenje mišic, zmedenosti, krčih, omotici, zvišanem srčnem utripu. Nizke ravni magnezija lahko privedejo tudi do zmanjšanja ravni kalija ali kalcija v krvi.

V primeru poslabšanja vaše bolezni ali nespremenjenega stanja v 2 tednih, se je potrebno posvetovati z zdravnikom. Pri opravljanju krvnih preiskav morate zdravnika obvestiti, da jemljete zdravilo.

Pri jemanju je potrebno biti pozoren na naslednje simptome, ki so lahko znaki druge, resnejše bolezni:

 • nenamerna izguba telesne mase (ni povezana s dieto ali telesno aktivnostjo),
 • ponavljajoče bruhanje ali bruhaje,
 • bruhanje krvi kot rezultat temne kavne usedline v izbruhani vsebini,
 • črna ali katranasta kri v blatu,
 • težave ali bolečine pri požiranju, 
 • ste bledi in slabotni (slabokrvni),
 • bolečina v prsih, - bolečina v želodcu,
 • pri resna in/ali stalna driska, ker je zdravilo Nolpaza control povezano z blagim povečanjem pojavnosti infekcijskih drisk,
 • če se pojavi kožni izpuščaj zaradi izpostavljenosti in bolečin v sklepih.

Zdravila ne smejo jemati otroci in mladostniki, mlajši od 18 let.

Pakiranje: 14 tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
Blagovna znamkaNolpaza
Namenzgaga, želodčna kislina
Oblikatablete
Oddaj svojo oceno artikla
Nolpaza control, gastrorezistentne tablete
Tvoja ocena