Mednarodno združenje za proučevanje bolečine (IASP) bolečino definira kot neprijetno čutno in čustveno zaznavo, povezano z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva. Vloga bolečine je, da nas opozori na nevarnost za naše telo. Glede na čas trajanja razlikujemo med dvema vrstama bolečine, in sicer med akutno (kratkotrajno) in kronično (dolgotrajno) bolečino. Akutna bolečina nastopi nenadoma in hitro mine. Kot smo že omenili ima obrambno in opozorilno vlogo. Kronična bolečina pa nastane počasi, traja več kot tri mesece in ostane tudi po tem, ko zanjo ni več sprožilnega dejavnika ali njenega vzroka ni moč odstraniti. Kronična bolečina nima več zaščitnega pomena in bistveno zmanjšuje posameznikovo kakovost življenja, saj vpliva tako na počutje kot tudi mišljenje in storilnost. Taka bolečina ni več simptom, ampak postane sama po sebi bolezen, ki potrebuje zdravljenje. Da akutna bolečina ne preide v kronično, je potrebno čimprejšnje zdravljenje.

SAMOZDRAVLJENJE BOLEČINE

Bolečine so eden glavnih vzrokov za obisk lekarne. Za samozdravljenje so primerne le akutne blage do zmerne bolečine, katerih vzrok je znan - torej glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, menstrualne bolečine in zobobol. Samozdravljenje bolečine lahko traja od 3 do 7 dni. V primeru, da se v tem času bolečina ne zmanjša in ne pride do izboljšanja počutja, je potreben posvet z zdravnikom.

ZDRAVILA ZA SAMOZDRAVLJENJE

Za samozdravljenje bolečine najpogosteje uporabljamo zdravila proti bolečinam, ki jih imenujemo analgetiki. Brez recepta so na voljo enokomponentna zdravila s paracetamolom, acetilsalicilno kislino, ibuprofenom in naproksenom ter kombinirana zdravila, ki poleg navedenih zdravilnih učinkovin, lahko vsebujejo še propifenazon, kodein in kofein.

Čeprav so zdravila brez recepta varna, je pri tem potrebno upoštevati, da ob sočasnem jemanju drugih zdravil lahko pride do medsebojnega vpliva oziroma interakcij. Zato se v primeru, da prejemate še druga zdravila, posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Paracetamol

Paracetamol je analgetik prvega izbora pri lajšanju blagih do zmernih bolečin (npr. glavobola, zobobola in udarnin). Je učinkovit pri lajšanju bolečin, a nima protivnetnega delovanja. Uporabljajo ga lahko tudi starostniki (nad 65 let) in otroci, bolniki z želodčnimi težavami, sladkorno boleznijo, putiko, hipertenzijo, boleznimi srca in ožilja, astmo, alergijami ter atopiki.

Paracetamola ne smejo jemati bolniki s hujšo jetrno insuficienco. Uporaba je odsvetovana pri bolnikih s kakršnimi koli motnjami v delovanju jeter ali ledvic in pri alkoholikih ali ljudeh, ki vsakodnevno zaužijejo večje količine alkohola. V primeru jemanja paracetamola in zdravil za preprečevanje nastanka krvnih strdkov (varfarin) ali zdravljenje epileptičnih napadov (npr. fenitoin, fenobarbital in karbamazepin) lahko pride do medsebojnega vpliva zdravil.

Paracetamol je na voljo v obliki:

Pri peroralni aplikaciji, torej pri aplikaciji skozi usta, učinkuje že v 30 minutah do 2 urah, njegov učinek pa traja od 3 do 4 ure. Po vstavitvi svečke v danko pa začne učinkovati v 15 do 60 minutah in deluje do 6 ur.

Paracetamol je zdravilo prvega izbora tudi pri otrocih, pri katerih je potrebna prilagoditev odmerka glede na njihovo telesno težo, in pri nosečnicah, a je pri njih pred začetkom jemanja katerih koli zdravil potreben posvet z zdravnikom.

Acetilsalicilna kislina

Acetilsalicilna kislina se uporablja predvsem za lajšanje blagih do zmernih bolečin pri odraslih in otrocih starejših od 12 let. Njena uporaba ni priporočljiva pri bolnikih z astmo, sladkorno boleznijo, putiko ter alergijami. 

Acetilsalicilne kisline ne smete jemati, če imate motnje v strjevanju krvi, hudo ledvično ali jetrno odpoved, hudo srčno popuščanje ali razjedo na želodcu in/ali dvanajstniku. V primeru jemanja acetilsalicilne kisline in zdravil za preprečevanje nastanka krvnih strdkov, drugih nesteroidnih antirevmatikov (npr. ibuprofen, diklofenak, naproksen), zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni, zdravil za povečanje izločanje sečne kisline ali metotreksata lahko pride do medsebojnega vpliva zdravil.

Ker se acetilsalicilna kislina v odmerkih od 100 mg do 300 mg uporablja tudi za preprečevanje nastanka krvnih strdkov in tako povečuje možnost za nastanek krvavitev, se njena uporaba odsvetuje pred in po operacijskih posegih.

Acetilsalicilna kislina je na voljo v obliki tablet, šumečih tablet in žvečljivih tablet. Njen učinek nastopi že po 10 do 20 minutah. Priporoča se jemanje po jedi, da se prepreči škodljiv vpliv na sluznico prebavil. 

Acetilsalicilna kislina se ne sme uporabljati pri otrocih mlajših od 12 let, saj lahko povzroči resen zaplet, ki ga imenujemo Reyev sindrom. Ta lahko prizadene vse organe, najpogosteje jetra in možgane. Prav tako je ne smete uporabljati v zadnjem trimesečju nosečnosti. Za uporabo v 1. in 2. trimesečju nosečnosti pa je potreben nadzor zdravnika.

Najbolj znano zdravilo, ki vsebuje acetilsalicilno kislino je Aspirin.

Nesteroidni antirevmatiki ali NSAR (ibuprofen, naproksen)

Nesteroidni antirevmatiki predstavljajo skupino zdravilnih učinkovin, ki zavirajo nastanek prostaglandinov, ki nastajajo v telesu ob bolečini ali vnetju. Poleg analgetičnega (protibolečinskega) učinka imajo torej tudi protivnetni učinek in so zato zdravilo izbora za lajšanje bolečin, ki jih spremlja vnetje (bolečine v mišicah in sklepih in menstrualne bolečine). V to skupino spadata tudi ibuprofen in naproksen, ki se ju lahko dobi v zdravilih brez recepta.

Uporaba ibuprofena in naproksena se odsvetuje bolnikom z razjedo na želodcu in/ali dvanajstniku, s povišanim krvnim tlakom in drugimi srčno žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, motnjami v delovanju ledvic in astmatikom.

Nesteroidnih antirevmatikov ne smete jemati, če imate hudo ledvično ali jetrno odpoved, hudo srčno popuščanje ali aktivno razjedo v prebavilih. V primeru jemanja nesteroidnih antirevmatikov in zdravil za preprečevanje nastanka krvnih strdkov, zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni, zdravil za zniževanje povišanega tlaka, zdravil za povečano izločanje urina iz telesa (diuretiki) ali metotreksata lahko pride do medsebojnega vpliva zdravil. Prav tako ni priporočljiva sočasna uporaba več nesteroidnih antirevmatikov, saj se s tem poveča verjetnost za pojav neželenih učinkov v prebavilih.

Da se prepreči škodljiv vpliv nesteroidnih antirevmatikov na sluznico prebavnega trakta, se nesteroidni antirevmatiki jemljejo po jedi.

Ibuprofen je na voljo v obliki tablet, kapsul, suspenzije, svečke, peroralnega praška, šumečih zrnc in gela za lokalno uporabo. Lahko se uporablja tudi pri otrocih, pri katerih pa je potrebna prilagoditev odmerka glede na njihovo telesno težo. Naproksen je na voljo le v obliki tablet.

Nesteroidnih antirevmatikov ne smete uporabljati v zadnjem trimesečju nosečnosti. Za uporabo v 1. in 2. trimesečju nosečnosti je potreben nadzor zdravnika.

Kombinirana zdravila

Kombinirana zdravila so zdravila, kjer so paracetamolu dodane še druge zdravilne učinkovine kot so kodein, propifenazon ali kofein.

Dodan kofein povečuje analgetični učinek paracetamola. A je zaradi tega, ker povišuje srčni utrip, odsvetovan za ljudi s povišanim krvnim tlakom in ostalimi srčno žilnimi obolenji.

Uporaba kombiniranih zdravil naj bo omejena na kratek čas, saj lahko dodan kodein povzroča odvisnost in zaprtje, poleg tega pa lahko pride do z zdravili povzročenega glavobola ali okvare ledvic in kostnega mozga.

Uporaba kombiniranih zdravil se odsvetuje pri lajšanju glavobola, saj lahko po prenehanju jemanja pripravkov pride do povratnega glavobola zaradi odtegnitve kofeina. Zato imajo pri zdravljenju glavobola prednost enokomponentna zdravila.

Kombinirana zdravila niso primerna za otroke in nosečnice.

KDAJ K ZDRAVNIKU?

  • Kadar gre za bolečino pri otrocih mlajših od 1 leta.
  • Kadar gre za bolečino pri nosečnici ali doječi materi.
  • Kadar gre za bolečino pri starostnikih.
  • Kadar gre za bolečino pri bolnikih s kroničnimi boleznimi.
  • Kadar gre za bolečino neznanega vzroka.
  • Kadar imate poleg bolečine prisotne še kakšne druge simptome ali znake.
  • Kadar bolečina ne preneha po tednu dni samozdravljenja.
  • Kadar se bolečina ponavlja večkrat.

Analgetiki, ki so na voljo brez recepta, so varni v primeru, da se jemljejo skladno z navodili za uporabo. Zato pred samozdravljenjem s katerim koli izmed zgoraj naštetih analgetikov, natančno preberite njegova navodila za uporabo in v primeru, da o primernosti zdravila za vas še vedno niste prepričani, poiščite pomoč pri zdravniku ali farmacevtu.

Pripravila: Maja Jakobčič, april 2021

Pregled: Mag. Melita Dolenšek

VIRI

  • Pisk N.: Samozdravljenje: priročnik za bolnike, Slovensko farmacevtsko društvo, 2011.
  • Tršinar M.: Samozdravljenje glavobola, Farmacevtski vestnik, 2007; 58: 45-57.
  • Pavšar H., Pustoslemšek P., Hohler A.: O pravilni in varni uporabi zdravil - Zdravila in bolečina, Slovensko farmacevtsko društvo, 2016.
  • Wiffen P., Mitchell M.D., Snelling M. in Stoner N.: Oxford handbook of clinical pharmacy, 2. izdaja, Oxford University Press, New York, 2012: 396-410.
  • Prijatelj N.: Izdajanje izdelkov v lekarni in specializirani prodajalni: učbenik za poučevanje v programu Farmacevtski tehnik, 1. izdaja, Pipinova knjiga, Podsmreka, 2020: 39-55.