Zunaj že diši po pomladi in vreme kar kliče po druženju in gibanju na prostem. Poleg lepih stvari, kot je prebujanje narave, pa pomlad pogosto spremlja tudi nezaželen sopotnik - spomladanska utrujenost. Občutek prekomerne izčrpanosti, ki nenadoma prevzame naše telo, ni nič nenavadnega v tem letnem času. Kako torej razumeti ta pojav in kako se mu lahko letos učinkovito izognemo?

S prihodom pomladi naše telo doživlja prehod, ki lahko vodi v občutek povečane utrujenosti. Poleg tega smo v tem času tudi bolj razdražljivi, nemirni, manj produktivni, imamo težave s koncentracijo ter se borimo s pogostimi glavoboli. To je deloma posledica daljših dni in večje telesne aktivnosti, saj smo v zimskem obdobju navajeni na počasnejši tempo življenja.

Pomladna utrujenost

V zimskem času naše telo reagira na krajše dneve tudi z večjim izločanjem melatonina, hormona, ki nas pripravi na spanec. Posledično to vpliva tudi na raven serotonina, hormona dobrega počutja in razpoloženja. Ko naši dnevi postanejo daljši, se hormonski ritem spremeni, kar seveda pusti posledice na telesu. Naše telo namreč ni prilagojeno na tako hitre spremembe, zato na žalost ni sposobno tako hitrih prilagoditev. Seveda dolgoročno te hormonske spremembe vplivajo na naše telo pozitivno, vendar se v času prilagoditve pogosto pojavi ravno obraten učinek, ki se kaže kot pomanjkanje energije, izčrpanost ter slabša zmogljivost. Poleg tega zimska prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati in maščobami, a revna z vitamini in minerali, v kombinaciji s telesno neaktivnostjo, prispeva k še večjemu občutku utrujenosti v pomladnih mesecih.

Kako si lahko pomagam?

Nepravilna prehrana, pomanjkanje gibanja, prekomerna telesna teža, sedeč način življenja, pomanjkanje spanja in stres so dejavniki, ki lahko povečajo občutek izčrpanosti v tem obdobju. Dobra novica pa je, da lahko na večino stvari vplivamo zgolj s preprostimi spremembami v življenjskem slogu.

1. Začnite z uravnoteženo prehrano, ki vključuje veliko sezonskega sadja in zelenjave, kakovostnih virov beljakovin, prehranskih vlaknin, zdravih maščob ter kompleksnih ogljikovih hidratov. Posebno pozornost namenite živilom, bogatim z vitaminom D, omega-3 maščobnimi kislinami in magnezijem, ki so znani po svojih energijskih lastnostih.

2. Poskušajte biti tudi telesno bolj aktivni. Telesno aktivnost naj bo prilagojena vašim zmožnostim - ciljajte na vsaj dva dni aktivnosti na teden, za vsakodnevno dobro počutje pa si privoščite lahkotne sprehode.

3. Zadosten in kakovosten spanec je pri premagovanju spomladanske utrujenosti zelo pomemben. Odrasel človek potrebuje od 7 do 9 ur spanca na noč. 

4. Če se vam zdi, da ste v vašem življenju pod velikim stresom poskušajte najti ustrezne mehanizme s katerimi si lahko pri tem pomagate. Joga, tehnike čuječnosti, meditacija ali zgolj sprehod v naravi bodo pripomogle k umiritvi našega telesa in duha, s tem pa bodo negativni učinki stresa na naše telo bistveno manjši.

telesna aktivnost v naravi

Z vključevanjem teh preprostih sprememb v vašo dnevno rutino lahko znatno izboljšate svoje splošno počutje in se tako uspešno borite proti spomladanski utrujenosti.

 

Hiša zdravja

Gaja Frelih, mag. dietet.