Papaja je tropski sadež izrazito oranžne barve, ki ima poleg odličnega okusa tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje. Njene vrednosti so se zavedali že v preteklosti, še več, Krištof Kolumb jo je zaradi njenih lastnosti imenoval kar »angelski sadež«. Je namreč zakladnica vitaminov in mineralov, med katerimi izstopajo predvsem vitamin C in A ter kalcij, železo, magnezij in kalij. Poleg tega papaja vsebuje tudi proteolitične encime kot sta papain in kimopapain, ki imata izredno dobre učinke na našo prebavo, razgradnjo in absorpcijo hranil.

Papaja

Kakšni so prvi znaki malabsorpcije?

Gre za stanje, ko človek ne more ustrezno absorbirati vseh hranil iz hrane, zaradi njene slabe razgradnje. Malabsorbcija je lahko posledica številnih bolezenskih stanj, ki po navadi potrebujejo ustrezno obravnavo in zdravljenje. Simptomi, ki nakazujejo na omenjeno težavo so napihnjenost, driska, napenjanje, trebušne bolečine, utrujenosti in šibkost.

napihnjenost

 

Za naše telo je izredno pomembno, da iz hrane pridobi vsa nujno potrebna hranila. Pomanjkanje določenih hranil lahko posledično pripelje do razvoja hudih bolezenskih stanj, kot je recimo osteoporoza. Da pa do tega ne bi prišlo, so nam pri razgradnji hrane, lahko v veliko pomoč tudi določeni prebavni encimi.

Kaj je papain in kako deluje?

Gre za enega izmed glavnih proteolitičnih encimov papaje, ki je sposoben razgraditi večje beljakovine v manjše molekule (peptide) ali celo v najmanjše delčke (aminokisline), s cepitvijo vezi v notranjosti beljakovin. To mu daje izrazito sposobnost, da pospeši prebavni proces in poveča absorpcijo hranil iz beljakovinskih živil ter tako izboljša našo prebavo. Poleg tega sodeluje tudi pri zmanjševanju vnetja, otekline, bolečine ter pospešuje celjenje ran. Njegovi pozitivni učinki so vidni tudi pri lajšanju težav z drisko, zaprtjem, napihnjenostjo in celo človeškimi glistami.

papain

Učinki papaina na človeške gliste

Poznamo več vrst človeških glist. Pogosto se pojavijo predvsem pri otrocih in v državah tretjega sveta zaradi slabših higienskih razmer in pomanjkanja čistoče. Način prenosa glist je fekalno-oralen, zato je pri njihovem preprečevanju nujno potrebna predvsem ustrezna higiena rok, ki pa je med otroci pogosto pomanjkljiva. Okužena oseba lahko gliste prenaša neposredno ali posredno prek kontaminiranih predmetov. Nevarnost glist je predvsem tudi ta, da se večina oseb na začetku sploh ne zaveda njihove prisotnosti, zato jih lahko ne vede prenašajo na okoli.

Prvi znak okužbe je močan srbež okoli zadnjika, ki je intenzivnejši predvsem ponoči. Ob poslabšanju stanja pa lahko pride tudi do izgube apetita, razdražljivosti, bolečin v trebuhu, težav z nespečnostjo in izgube telesne teže. Izredno pomembno je, da se oseba v času zdravljenja drži strogih higienskih ukrepov, ki vključuje ustrezno osebno higieno ter dnevno čiščenje prostorov in predmetov.

Zdravljenja in preprečevanje glist pa se lahko lotimo tudi na naraven način. Zdravila in ustrezna higiena sta seveda na prvem mest, vendar so nam lahko nekatere naravne oblike v veliko pomoč pri začetni fazi bolezni, kot preventiva in komplementarna terapija.

Papain je za zdravljenje parazitskih bolezni v uporabi že stoletja. Ima namreč dobre antihelmetične in protiparazitske lastnosti, kar pomeni, da velja za učinkovito prvo pomoč pri zdravljenju in preprečevanju človeških glist. Pozitivne učinke papaina so vidni predvsem pri zdravljenju okužbe z navadno človeško glisto in podančico.

S pomočjo tega malega »čudežnega« sadeža si lahko na naraven način pomagamo pri marsikateri težavi. Ker pa je za doseganje željenih učinkov potrebno zaužiti velike količine le-tega so nam v lekarnah na voljo tudi številna prehranska dopolnila.

 

Gaja Frelih, mag. dietet.