Ste med tistimi, ki se veselijo zimskih radosti ali tistimi, ki jim mraz predstavlja dodatne zdravstvene težave? Tokrat smo se posvetili ljudem z astmo, ki jim/vam žal ta letni čas predstavlja dodatno težavo. V tem članku bomo razložili, kako hladen zrak vpliva na astmo ter podali nekaj nasvetov za uspešno zaščito pred njim. Z upoštevanjem spodnjih nasvetov in rednim spremljanjem vašega stanja lahko zmanjšate tveganje za astmatične napade in uživate v zimskih mesecih z manj skrbi.

 

Vpliv hladnega zraka na astmo

 

Razumevanje, kako hladen zrak vpliva na astmo, je ključno za boljše obvladovanje tega stanja v zimskih mesecih. Astma je kronična vnetna bolezen, pri kateri nastane vnetje dihalnih poti. To vodi v preobčutljivost dihalnih poti ter njihovo zoženje. Kot posledica tega se lahko pojavijo težave z dihanjem, kašelj, tiščanje v prsih ter piskanje. Hladen zrak dodatno poslabša te simptome.

- Preobčutljivost dihalnih poti:

Hladen zrak je pogosto suh, kar lahko draži občutljive dihalne poti. Ko vdihnete hladen zrak, se lahko dihalne poti hitro zožijo. To zožanje povzroča težave z dihanjem in lahko sproži astmatični napad.

- Povečano nastajanje sluzi:

Odziv telesa na hladen zrak lahko vključuje tudi povečano nastajanje sluzi. Sluz deluje kot obrambni mehanizem telesa proti mrazu in dražečim snovem, vendar pa lahko pri astmatikih prekomerna sluz dodatno zapira dihalne poti.

- Refleksno krčenje:

Hladen zrak lahko sproži refleksno krčenje dihalnih poti. To je obrambni mehanizem, ki naj bi preprečil vdor hladnega zraka v pljuča, vendar pri astmatikih ta refleks povzroča dodatne težave.

- Onesnaženost zraka:

Poleg samega mraza lahko zimski meseci s povečano onesnaženostjo zraka zaradi ogrevanja povzročajo asmatikom še dodatne težave.

 

astma, plučne bolezni

 

Preventivni ukrep in nasveti

 

- Nosite šal ali masko

Nosite šal ali masko preko ust in nosu, ko ste na prostem, da ogrejete zrak, preden vstopi v vaša dihala.

- Izogibajte se dolgotrajni izpostavljenosti hladnemu zraku

- Izogibajte se intenzivni vadbi na prostem

Intenzivna vadba na hladnem zraku lahko hitro sproži astmatični napad.

- Ohranjanje toplega in vlažnega zraka v domačem okolju

Uporabite vlažilce zraka v vašem domu, da preprečite suhost zraka.

- Redna uporaba preprečevalcev

Preprečevalci so zdravila, ki zdravijo in zmanjšujejo vnetje in s tem nastanek simptomov. Uporaba preprečevalcev je ključnega pomena za obvladovanje astme v hladnem vremenu. Kot preprečevalce uporabljamo kortikosteroide, ki jih bolnik vdahne v pljuča. Med preprečevalce uvrščamo tudi antilevkotriene, ki so na tržišču na razpolago v obliki tablet. Za dosego želene učinkovitosti moramo preprečevalce uporabljati redno. Za razliko od preprečevalcev pa olajševalce uporabljamo po potrebi za lajšanje simptomov. Olajševalci delujejo tako, da razširijo dihalne poti in s tem olajšajo dihanje.

 

Pravilna uporaba inhalatorjev

 

Ključnega pomena pri obvladovanju astme je pravilna uporaba inhalatorjev. Za nasvet o uporabi se lahko obrnete na zdravnika ali farmacevta. Priporočamo tudi obisk spletne strani Vdihovalniki.si | vdihovalniki, ki jo je posebej za bolnike pripravilo Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije.

 

Izdelki za pomoč pri astmi v prosti prodaji

 

Ob pojavu simptomov astme je nujen obisk zdravnika, da vam postavi diagnozo in predlaga načrt zdravljenja. Samozdravljenje se pri tem obolenju odsvetuje. Kot dodatek zdravljenju z zdravili na recept lahko uživamo omega-3, ki delujejo protivnetno. Na voljo tu: Omega-3

 

V naši lekarni so vam na voljo tudi številni medicinski pripomočki, ki olajšujejo zdravljenje ter potek astme. Večina le teh je dostopnih z naročilnico in v celoti kritih s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja:

- Merilniki izdihanega zraka:

Merilnik izdihanega zraka izmeri hitrost s katero zrak potuje iz pljuč ter na ta način pokaže, kako dobro delujejo dihalne poti. Na voljo tu: Merilnik izdihanega zraka

- Nastavki za dajanje zdravil v inhalatorjih:

Nastavki se uporabljajo za pomoč pri uporabi inhalatorjev. Z njihovo pomočjo zdravilo bolje prodre v pljuča in se ne ustavi v ustih ali žrelu. Na voljo tu: Nastavki za zdravila v pršilnikih

- Inhalatorji:

Za lajšanje težav z astmo lahko uporabljamo tudi inhalatorje. Na voljo so kompresijski in ultrazvočni inhalatorji. Kompresijski inhalatorji delujejo na stisnjen zrak. Pri ultrazvočnem inhalatorju pa se aerosoli ustvarjajo z visokofrekvenčnimi vibracijami, ki se prenašajo na raztopino v inhalatorju. Ultrazvočni inhalatorji so veliko tišji od kompresijskih. Na voljo tu: Inhalatorji

 

Kdaj poiskati zdravniško pomoč

 

Če opazite poslabšanje simptomov astme se nemudoma obrnite na svojega zdravnika. V nekaterih primerih je potrebna sprememba terapije, to se pogosto zgodi ravno v zimskih mesecih. Običajno vam bo zdravnik predpisal dodatne olajševalce.

 

Avtor: Vesna Hribernik, mag. farm.