Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži, ječmenu in njihovih derivatih. Vsebuje ga tudi kamut in durum pšenica, medtem ko ga čičerikina moka in koruzna moka ne vsebujeta. Njegova glavna funkcija je, da daje testu elastičnost in omogoča, da kruh vzhaja ter ohranja svojo strukturo. Poleg tega prispeva k teksturi in okusu številnih pekovskih izdelkov.
Kaj je gluten?
Gluten je kompleksna beljakovina, sestavljena iz dveh glavnih komponent, glutenina in gliadina. Ti beljakovini skupaj omogočata elastičnost in povezovanje testa, kar preprečuje, da bi se testo med gnetenjem drobilo. Gluten je ključnega pomena za mehkobo in žvečljivost kruha ter strukturo številnih pekovskih izdelkov.
Kako veste, da ste občutljivi na gluten?
Simptomi se pogosto razvijejo relativno hitro po zaužitju živil, ki vsebujejo gluten, in prav tako hitro izginejo v nekaj dneh po uživanju brezglutenske diete. Prizadeti posamezniki poročajo o bolečinah v trebuhu, napihnjenosti, driski ali zaprtju, glavobolih, zaspanosti, utrujenosti, bolečinah v sklepih in mišicah, kožnih spremembah in depresivnem razpoloženju.
Testirajte se
Ali čutite nelagodje po jedi: kruha, testenin, pice, piva ali predelane hrane? Ali dieta brez glutena olajša vaše simptome? Ali je mogoče izključiti celiakijo in alergijo na pšenico?
Če ste na vsa ta vprašanja odgovorili z "DA", potem ste lahko med tistimi, ki jih tarejo problemi povezani z glutenom. Trenutno ni potrjenih sistemov za testiranje občutljivosti na gluten/pšenico. Končno diagnozo lahko postavimo šele po izključitvi celiakije in alergije na pšenico ter po kliničnem izboljšanju z dieto brez glutena.
Kaj je Gluteostop®?
- GluteoStop® vsebuje edinstven encim, imenovan prolil oligopeptidaza (AN-PEP), ki pomaga pri razgradnji verige glutenskih aminokislin (peptidov).
Kako GluteoStop® deluje?
- takoj po zaužitju encim, imenovan prolil oligopeptidaza (AN-PEP) učinkovito in hitro pomaga pri razgradnji glutena v želodcu na majhne delce
- encim AN-PEP deluje optimalno pri zelo kislih pH vrednostih v želodcu
- encim AN-PEP je odporen na prebavne dejavnosti pepsina, naravno prisotnega encima v želodcu
- encim AN-PEP razgrajuje večino glutena v želodcu, še preden vstopi v dvanajstnik
Sestavine: Prolil oligopeptidaza 88,3%, mikrokristalična celuloza, zamrežena natrijeva karboksimetilceluloza, sredstvo proti sprijemanju: silicijev dioksid, kalcijeve soli maščobnih kislin
GluteoStop® ne vsebuje:
-
- sladkorja
- laktoze
- fruktoze
- glutena
- sladil
- barvil
- dišav
- živalskih sestavin
- gensko spremenjenih organizmov
- magnezijevega stearata