Se tudi vi srečujete s pogostimi bolečinami v trebuhu, napenjanjem in prebavnimi težavami? Ste za izboljšanje svoje prebave naredili praktično že skoraj vse? Na srečo v tem niste sami. V današnjem času čedalje več ljudi trpi za težavami, ki nastanejo kot posledica slabo prebavljene hrane in neustrezne absorpcije hranil. Kakšna je naloga prebavnih encimov in kakšni so znaki neustrezno prebavljene hrane pa v nadaljevanju.

Tekom življenja se bomo vsi srečali z vsaj eno vrsto prebavnih težav. Razlogi za njihov nastanek so v prvi vrsti lahko slabe prehranjevalne navade, telesna neaktivnost in prisotnost določenih bolezenskih stanj.

Napihnjenost

Vloga encimov pri razgradnji hrane

So za človeka ključnega pomena, saj omogočajo razgradnjo hranil na manjše molekule in s tem omogočijo njihovo absorpcijo. Gre za proteine, ki so odgovorni za ustrezno razgradnjo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Encimi se pod vplivom ustreznih dražljajev izločajo iz določenih segmentov prebavnega trakta. Torej izločajo se lahko v ustih iz žlez slinavk, v želodcu iz žleznih celic želodčne sluznice in v tanko črevo iz žleznih celic trebušne slinavke ter tankega črevesja.

Ko govorimo o prebavnih encimih, kot prvo seveda pomislimo na vsem poznano amilazo, lipazo in proteazo. Vendar so v našem telesu prisotni tudi drugi encimi s specifičnim delovanjem, ki razgrajujejo točno določene molekule v hrani.

Vrste prebavnih encimov

Med glavne vrste prebavnih encimov uvrščamo:

Amilaza

Odgovorna je za razgradnjo ogljikovih hidratov in škroba v enostavne sladkorje. Gre za enega izmed prvih encimov, ko govorimo o prebavi hrane, saj se začne sproščati iz žlez slinavk v naših ustih. To pomeni, da se razgradnja kompleksnih ogljikovih hidratov začne že v prvem delu prebavne cevi. Delovanje alfa amilaze se zaključi, ko hrana vstopi v želodec, saj želodčni sok nevtralizira njeno delovanje. Razgradnja ogljikovih hidratov na še manjše podenote se nato nadaljuje v tankem črevesju s pomočjo amilaze, ki se izloča iz trebušne slinavke.

Lipaza

Omogočajo razgradnjo maščob v maščobne kisline in glicerol. Prebava maščob se začne v želodcu s pomočjo želodčne lipaze, njihova razgradnja pa se nato nadaljuje v tankem črevesju s pomočjo pankreatične lipaze. Ravno v tankem črevesju poteka glavnina njihove razgradnje pri kateri sodeluje tudi žolč.

Proteaza

Omogočajo razgradnjo beljakovin na manjše podenote, kot so peptidi in aminokisline. Najpomembnejši proteazi v našem telesu sta encim pepsin iz želodčne sluznice in peptidaza. Prebava beljakovin tako potek v treh fazah in jo delimo na želodčno, pankreatično in črevesno.

napihnjenost, napenjanje

Kakšni so znaki neustrezne razgradnje hrane in pomanjkanja encimov?

Zaradi pomanjkanja prebavnih encimov lahko pride do številnih prebavnih težav. Simptomi, ki jih povezujemo z njihovim pomanjkanjem so:

  • Napihnjenost
  • Driska
  • Utrujenost in izčrpanost
  • Šibkost
  • Vetrovi
  • Steatoreja
  • Trebušne bolečine in krči
  • Izguba telesne teže

bolečine v trebuhu

Če naše telo ne more absorbirati vseh nujno potrebnih hranil, zaradi neustrezne razgradnje hrane, lahko pride do pojava malabsorpcije in celo nekaterih bolezenskih stanj (osteoporoza, anemija,…).

Z uporabo prebavnih encimov lahko vplivamo na določene simptome, ki jih povezujemo s slabo prebavo. Uživanje encimov v obliki dopolnil je lahko izredno koristno pri laktozni intoleranci, insuficienci trebušne slinavke in pri sindromu razdražljivega črevesja. Tudi s starostjo se lahko proizvodnja telesu lastnih encimov zmanjša, kar lahko vodi v pojav zgoraj omenjenih simptomov. Pred začetkom jemanja določenih encimov pa je priporočen posvet z izbranim zdravnikom.

Kako pomembni so naši prebavni encimi se po navadi zavemo šele takrat, ko naš vsak dan začnejo spremljati prebavne težave. Da do teh ne bi prišlo je zelo pomembno, da za naš prebavni sistem dobro poskrbimo in ga temu primerno negujemo.

Gaja Frelih, mag. dietet.