Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lekofusin, filmsko obložene tablete

Lekofusin, filmsko obložene tablete

Lekofusin je zdravilo v obliki filmsko obloženih tablet, ki vsebuje dve učinkovini ključni za delovanje zdravila, ibuprofen in paracetamol. Ibuprofen spada v skupino zdravil, ki jih imenujemo nesteroidna protivnetna zdravila. Nesteroidna protivnetna zdravila delujejo tako, da blažijo bolečino, zmanjšajo otekline in znižajo visoko telesno temperaturo. Paracetamol je analgetik, ki lajša bolečine in znižuje temperaturo na drugačen način kot ibuprofen. Več ...

11,93 €
Zaloga:   Na zalogi

Lekofusin je zdravilo v obliki filmsko obloženih tablet, ki vsebuje dve učinkovini (ključni za delovanje zdravila). Ti učinkovini sta ibuprofen in paracetamol.

Ibuprofen spada v skupino zdravil, ki jih imenujemo nesteroidna protivnetna zdravila (NSAR). Nesteroidna protivnetna zdravila delujejo tako, da blažijo bolečino, zmanjšajo otekline in znižujejo visoko telesno temperaturo.

Paracetamol je analgetik, ki lajša bolečine in znižuje temperaturo na drugačen način kot ibuprofen. To zdravilo je še posebej primerno za bolečino, ki zahteva močnejšo analgezijo kot ibuprofen ali paracetamol samostojno.

Zdravilo Lekofusin se uporablja za kratkotrajno lajšanje blagih do zmernih bolečin, povezanih z migreno, glavobolom, bolečinami v križu, menstrualnimi bolečinami, zobobolom, revmatskimi in mišičnimi bolečinami, simptomi prehlada in gripe, vnetim grlom in za zniževanje zvišane telesne temperature.

Zdravilo Lekofusin se uporablja pri odraslih, starih najmanj 18 let.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Ne jemljite zdravila, če:

 • že jemljete katerakoli druga zdravila, ki vsebujejo paracetamol

 • jemljete katerakoli druga protibolečinska zdravila, vključno z ibuprofenom, velikimi odmerki acetilsalicilne kisline (več kot 75 mg dnevno), ali druga nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), vključno s specifičnimi zaviralci ciklooksigenaze 2 (COX-2)

 • ste alergični na ibuprofen, paracetamol ali katerokoli drugo sestavino tega zdravila

 • Ste alergični na acetilsalicilno kislino ali druga protibolečinska zdravila iz skupine NSAID;

 • imate ali ste kadarkoli imeli razjedo ali krvavitve v želodcu ali dvanajstniku (tanko črevo);

 • imate motnjo strjevanja krvi (koagulacije);

 • imate srčno popuščanje ali odpoved ledvic ali jeter;

 • ste v zadnjem trimesečju nosečnosti

Opozorila: Pred jemanjem zdravila LEKOFUSIN se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če ste/imate:

 • starejši;
 • astmo ali ste imeli astmo;
 • težave z ledvicami, srcem, jetri ali črevesjem;
 • Gilbertov sindrom (redka dedna presnovna bolezen z možnimi znaki, kot je porumenelost kože ali beločnic);
 • sistemski eritematozni lupus (SLE), bolezensko stanje imunskega sistema, ki prizadene vezivno tkivo, kar povzroči bolečine v sklepih, spremembe na koži in motnje drugih organov ali druge mešane bolezni vezivnega tkiva;
 • bolezni prebavil ali kronično vnetno bolezen črevesja (npr. ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen);
 • okužbo – glejte naslov „Okužbe“, spodaj;
 • podedovano pomanjkanje določenega encima, imenovanega glukoza-6-fosfat dehidrogenaza;
 • kronični alkoholizem;
 • nizko telesno maso, kronično podhranjenost ali izgubo teka;
 • pomanjkanje skupne telesne vode (dehidracija);
 • v prvih 6 mesecih nosečnosti ali dojite;
 • načrtujete zanositev.

Posvetujte se z zdravnikom, če se katero od zgornjih opozoril nanaša na vas ali se je na vas nanašalo v preteklosti. Morda ne boste smeli jemati tega zdravila ali boste morali zmanjšati odmerek zdravila Lekofusin.

Jemanje večjih odmerkov od priporočenih ne izboljša lajšanja bolečine, ampak poveča tveganje za resne okvare jeter. Največjega dnevnega odmerka paracetamola se zato ne sme preseči. Ne jemljite sočasno drugih zdravil, ki vsebujejo paracetamol (glejte tudi poglavje v navodilih “Ne jemljite zdravila LEKOFUSIN“). Simptomi okvare jeter se običajno pojavijo šele po nekaj dneh. Zato je pomembno, da takoj poiščete zdravniško pomoč, če ste vzeli več zdravila, kot je priporočeno. Glejte tudi poglavje 3 v navodilih “Če ste vzeli več zdravila Lekofusin, kot bi smeli”.

Protivnetna/protibolečinska zdravila, kot je ibuprofen, so lahko povezana z majhnim povečanjem tveganja za srčni infarkt ali možgansko kap, zlasti ko se uporabljajo v velikih odmerkih. Ne prekoračite priporočenega odmerka ali trajanja zdravljenja.

Nosečnost, dojenje in plodnost: če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

 • Nosečnost - Ne jemljite zdravila LEKOFUSIN, če ste v zadnjem trimesečju nosečnosti, ker lahko povzroči okvare pri nerojenem otroku in težave pri porodu. Pri nerojenem otroku lahko povzroči težave z ledvicami in srcem. Pri vas in vašemu otroku lahko vpliva na pojav krvavitev in povzroči, da bo porod zakasnjen ali daljši od pričakovanega. Ne jemljite zdravila LEKOFUSIN v prvih 6 mesecih nosečnosti, razen če je absolutno nujno in vam je tako svetoval zdravnik. Če v tem času ali v času, ko načrtujete zanositev, potrebujete zdravljenje, uporabljajte najmanjši odmerek, čim krajši čas. Če jemljete zdravilo LEKOFUSIN več kot nekaj dni od 20. tedna nosečnosti dalje, lahko to pri nerojenem otroku povzroči težave z ledvicami, kar lahko zmanjša količino plodovnice, ki obdaja otroka (oligohidramnij), ali vpliva na zoženje krvne žile v srcu nerojenega otroka (arteriozni duktus). Če potrebujete zdravljenje več kot nekaj dni, vas bo zdravnik morda pogosteje spremljal.
 • Dojenje - Majhne količine ibuprofena in njegovih presnovkov prehajajo v materino mleko. To zdravilo se lahko jemlje med dojenjem v priporočenem odmerku in najkrajši možni čas.
 • Plodnost - Ibuprofen spada v skupino zdravil, ki lahko zmanjšajo plodnost pri ženskah. Zdravilo Lekofusin lahko oteži zanositev. Po prenehanju jemanja zdravila, ta učinek izzveni.

Navodila za uporabo: Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta.  Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Samo za peroralno, kratkotrajno uporabo. 
Ni namenjeno za uporabo pri otrocih in mladostnikih do 18. leta starosti.

Odmerjanje: 

Odrasli: Priporočeni odmerek je ena tableta z vodo in hrano, do 3-krat dnevno. Med odmerki mora miniti vsaj 6 ur. Če ena tableta ni dovolj za nadzorovanje simptomov, lahko vzamete največ 2 tableti do 3-krat dnevno.  V 24 urah ne smete vzeti več kot 6 tablet (kar ustreza 1200 mg ibuprofena in 3000 mg paracetamola na dan).

Morda bo treba odmerek zmanjšati na največ 4 tablete na dan, če:

 • imate težave z ledvicami;
 • imate težave z jetri;
 • tehtate manj kot 50 kg;
 • ste kronično podhranjeni;
 • redno uživate alkohol (kronični alkoholizem);
 • niste dovolj hidrirani.

Če se karkoli od zgoraj navedenega nanaša na vas, se posvetujte z zdravnikom, preden vzamete zdravilo LEKOFUSIN (glejte tudi poglavje 2 “Opozorila in previdnostni ukrepi”). Za lajšanje simptomov je treba uporabiti najmanjši učinkoviti odmerek najkrajši možni čas. Če imate okužbo, se nemudoma posvetujte z zdravnikom, če simptomi (na primer zvišana telesna temperatura in bolečina) vztrajajo ali se poslabšajo (glejte poglavje 2).
Zdravila Lekofusin ne smete jemati dlje kot 3 dni. Če se vaši simptomi poslabšajo ali ne izginejo, se obrnite na zdravnika

Sestavine: Učinkovini sta ibuprofen in paracetamol. Ena filmsko obložena tableta vsebuje 200 mg ibuprofena in 500 mg paracetamola.
Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so:
Jedro tablete: koruzni škrob, krospovidon (tip A) (E1202), koloidni brezvodni silicijev dioksid (E551), povidon K-30 (E1201), predgelirani koruzni škrob, smukec (E553b), stearinska kislina (50).
Filmska obloga: polivinilalkohol (E1203), smukec (E553b), makrogol 3350 (E1521), titanov dioksid (E171). Izgled zdravila LEKOFUS

Pakiranje: 16 filmsko obloženih tablet v pretisnih omotih.

Izdelek je zdravilo. Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecLek farmacevtska družba d. d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana
Namenboleče mišice, boleče vezi, bolečine, boleči sklepi, bolečine po posegih, bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, glavobol, menstrualna bolečina, migrena, revmatične bolečine, temperatura, zobobol
Oblikatablete
Oddaj svojo oceno artikla
Lekofusin, filmsko obložene tablete
Tvoja ocena