Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Lekofusin, filmsko obložene tablete

Zdravila Bolečine Glavobol in vročina Lekofusin, filmsko obložene tablete

Zdravilo Lekofusin se uporablja za lajšanje blagih do zmernih bolečin in za zniževanje zvišane telesne temperature. Vsebuje nesteroidno protivnetno učinkovino ibuprofen in analgetik paracetamol. Več ...

11,91 €
Zaloga:   Na zalogi

Kaj je zdravilo Lekofusin in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Lekofusin vsebuje dve učinkovini ključni za delovanje zdravila, ibuprofen in paracetamol.

Ibuprofen spada v skupino zdravil, ki jih imenujemo nesteroidna protivnetna zdravila. Nesteroidna protivnetna zdravila delujejo tako, da blažijo bolečino, zmanjšajo otekline in znižajo visoko telesno temperaturo.

Paracetamol je analgetik, ki lajša bolečine in znižuje temperaturo na drugačen način kot ibuprofen. To zdravilo je še posebej primerno za bolečino, ki zahteva močnejšo analgezijo kot ibuprofen ali paracetamol samostojno.

Zdravilo Lekofusin se uporablja za kratkotrajno lajšanje blagih do zmernih bolečin, povezanih z migreno, glavobolom, bolečinami v križu, menstrualnimi bolečinami, zobobolom, revmatskimi in mišičnimi bolečinami, simptomi prehlada in gripe, vnetim grlom in zniževanje zvišane telesne temperature.

Zdravilo Lekofusin se uporablja pri odraslih, starih najmanj 18 let.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili Lekofusin
Ne jemljite zdravila, če:

 • že jemljete druga zdravila, ki vsebujejo paracetamol;
 • jemljete druga protibolečinska zdravila, vključno z ibuprofenom, velikimi odmerki acetilsalicilne kisline (več kot 75 mg dnevno), ali druga nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), vključno s specifičnimi zaviralci ciklooksigenaze 2 (COX-2);
 • ste alergični na ibuprofen, paracetamol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6);
 • ste alergični na acetilsalicilno kislino ali druga protibolečinska zdravila iz skupine NSAID;
 • imate ali ste kadar koli imeli razjedo ali krvavitve v želodcu ali dvanajstniku (tanko črevo);
 • imate motnjo strjevanja krvi (koagulacije);
 • imate srčno popuščanje ali odpoved ledvic ali jeter;
 • ste v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred jemanjem zdravila Lekofusin se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če

 • ste starejši;
 • imate astmo ali ste imeli astmo;
 • imate težave z ledvicami, srcem, jetri ali črevesjem;
 • imate sistemski eritematozni lupus (SLE), bolezensko stanje imunskega sistema, ki prizadene vezivno tkivo, kar povzroči bolečine v sklepih, spremembe na koži in motnje drugih organov ali druge mešane bolezni vezivnega tkiva;
 • imate bolezni prebavil ali kronično vnetno bolezen črevesja (npr. ulcerozni kolitis, Crohnovo bolezen);
 • ste v prvih 6 mesecih nosečnosti ali dojite;
 • načrtujete nosečnost.

Protivnetna/protibolečinska zdravila, kot je ibuprofen, so lahko povezana z majhnim zvišanjem tveganja za srčni infarkt ali možgansko kap, zlasti če se uporabljajo v velikih odmerkih. Ne prekoračite priporočenega odmerka ali trajanja zdravljenja.

Kožne reakcije
Pri uporabi zdravila Lekofusin so poročali o resnih kožnih reakcijah. Prenehajte jemati zdravilo Lekofusin in takoj poiščite zdravniško pomoč, če se pojavijo kožni izpuščaji, poškodbe sluznic, mehurji ali drugi znaki alergije, saj so to lahko prvi znaki zelo resne kožne reakcije. 

Pred jemanjem zdravila Lekofusin se glede zdravljenja posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če:

 • ste imeli težave s srcem, vključno s srčnim popuščanjem, angino pektoris (bolečine v prsih) ali če ste imeli srčni infarkt, bypass operacijo, periferno arterijsko bolezen (slabo prekrvavitev nog ali stopal zaradi ozkih ali zamašenih arterij) ali kakršno koli možgansko kap (vključno z “malo kapjo” ali tranzitorno ishemično atako, »TIA«); 
 • imate visok krvni tlak, sladkorno bolezen, povišan holesterol, družinsko anamnezo srčnih bolezni ali možganske kapi, ali če kadite.

Druga zdravila in zdravilo Lekofusin
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Ne jemljite zdravila Lekofusin z

 • drugimi zdravili, ki vsebujejo paracetamol;
 • drugimi zdravili iz skupine NSAID, kot sta acetilsalicilna kislina in ibuprofen.

Nekatera zdravila lahko medsebojno delujejo z zdravilom Lekofusin, zato je potrebna posebna previdnost. Na primer:

 • tablete kortikosteroidov;
 • antibiotiki (npr. kloramfenikol ali kinoloni);
 • zdravila proti slabosti (npr. metoklopramid, domperidon);
 • srčni stimulansi (npr. glikozidi);
 • zdravila proti povišanemu holesterolu (npr. holestiramin);
 • diuretiki (za odvajanje vode);
 • zdravila za zaviranje imunskega sistema (npr. metotreksat, ciklosporin, takrolimus);
 • zdravila za manijo ali depresijo (npr. litij ali selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina);
 • mifepriston (za prekinitev nosečnosti);
 • zdravila proti HIV (npr. zidovudin).

Zdravilo Lekofusin lahko vpliva na druga zdravila, ali pa druga zdravila vplivajo nanj. Na primer:

 • zdravila za “redčenje krvi” (tj. preprečevanje strjevanja, npr. acetilsalicilna kislina, varfarin, tiklopidin), zdravila, ki znižujejo visok krvni tlak (zaviralci ACE, kot je kaptopril, zaviralci adrenergičnih receptorjev beta, kot je atenolol, in antagonisti receptorja angiotenzina II, kot je losartan)

Zdravilo Lekofusin skupaj s hrano
Za zmanjšanje verjetnosti pojava neželenih učinkov, zdravilo Lekofusin jemljite s hrano.

Nosečnost, dojenje in plodnost
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Ne jemljite zdravila Lekofusin, če ste v zadnjem trimesečju nosečnosti. Če ste v prvih 6 mesecih nosečnosti, bodite posebej previdni. Zdravilo Lekofusin lahko oteži zanositev.

Ibuprofen: Ibuprofen spada v skupino zdravil, ki lahko poslabšajo plodnost pri ženskah. Ti učinki so reverzibilni po prenehanju jemanja zdravila. Če nameravate zanositi ali če imate težave z zanositvijo, obvestite zdravnika.

Paracetamol: Če je potrebno, lahko zdravilo Lekofusin uporabljate med nosečnostjo. Uporabljajte najmanjši odmerek, ki še olajša bolečine in/ali vročino, in ga uporabljajte čim krajši čas. Če se bolečina in/ali vročina ne zmanjšata ali če morate zdravilo jemati pogosteje, se obrnite na zdravnika ali farmacevta.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Lekofusin lahko povzroči omotico, zmanjšano koncentracijo in zaspanost. Če se to pojavi pri vas, ne smete voziti oziroma upravljati orodij ali strojev.

Kako jemati zdravilo Lekofusin
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Odrasli: Priporočeni odmerek je ena tableta z vodo in hrano, do 3-krat dnevno. Med odmerki mora miniti vsaj 6 ur. Če ena tableta ni dovolj za nadzorovanje simptomov, lahko vzamete največ 2 tableti do 3-krat dnevno. V 24 urah ne smete vzeti več kot 6 tablet (kar ustreza 1200 mg ibuprofena in 3000 mg paracetamola na dan). Zdravilo Lekofusin ni namenjeno za uporabo pri otrocih in mladostnikih do 18. leta starosti. Samo za peroralno, kratkotrajno uporabo. Uporabljajte najmanjši še učinkoviti odmerek najkrajši možni čas, potreben za lajšanje simptomov. Zdravila Lekofusin ne smete jemati dlje kot 3 dni. Če se vaši simptomi poslabšajo ali ne izginejo, se obrnite na zdravnika.

Pakiranje: 16 filmsko obloženih tablet v pretisnih omotih.

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecLek farmacevtska družba d. d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana
Namenboleče mišice, boleče vezi, bolečine, boleči sklepi, bolečine po posegih, bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, glavobol, menstrualna bolečina, migrena, revmatične bolečine, temperatura, zobobol
Oblikatablete
Oddaj svojo oceno artikla
Lekofusin, filmsko obložene tablete
Tvoja ocena