Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Panadol Extra, filmsko obložene tablete

Zdravila Bolečine Glavobol in vročina Panadol Extra, filmsko obložene tablete

Zdravilo Panadol Extra blaži bolečine in znižuje povišano telesno temperaturo. Več ...

8,33 €
Zaloga:   Na zalogi

Zdravilo Panadol Extra blaži glavobol, migreno, bolečine v hrbtu, zobobol, revmatske bolečine, bolečine v mišicah, nevralgijo in bolečine ob menstruaciji. Izboljša počutje med prehladom, gripo in vnetjem grla ter znižuje povišano telesno temperaturo.

Zdravilo Panadol Extra je preoralno zdravilo z dvema učinkovinama. Učinkovina paracetamol je analgetik za blaženje bolečine in antipiretik za zniževanje povišane telesne temperature in je  namenjena zaviranju sinteze prostaglandinov v telesu. Dodana učinkovina kofein pa dodatno povečuje učinke paracetamola.

Zdravilo Panadol Extra je namenjeno za:

 • lajšanje blagih in zmernih bolečin,
 • za blaženje glavobolov in migren,
 • bolečin v hrbtu,
 • zobobole,
 • revmatske bolečine,
 • bolečine v mišicah,
 • bolečine ob menstruaciji,
 • izboljša počutje med prehladom, gripo in vnetjem grla,

Zdravilo Plivadon se lahko uporablja pri odraslih in otrocih, starejših od 12 let.

Težave z bolečino so pri ljudeh povezane celo življenje in se razlikujejo glede na trajanje. Obstaja akutna in kronična bolečina. Akutna bolečina je kratkotrajna in se pojavlja po prestanih operacijah, poškodbah ali vnetju. Običajno traja manj kot 1 mesec. Kronična bolečina ima daljši čas trajanja, in sicer od 3 do 6 mesecev, ki je potreben za celjenje tkiva po poškodbi ali operaciji.

Izvor bolečine nastane iz mišic, kosti ali iz notranjih organov in jih lahko povzroča vnetje ali dogajanje v živčevju (nevropatska bolečina). Lajšanje bolečine se lahko začne šele, ko jo napravimo vidno. Uspešnost lajšanja bolečine je potrebno ocenjevati. Samoocenjevanje bolečine je najbolj zanesljiva ocena pri merjenju bolečine.

V primeru, da se znaki zdravljenja bolečine poslabšajo ali ne izboljšajo v 10 dneh oziroma za zdravljenje migrene ali zvišane telesne temperature v 3 dneh, se je potrebno posvetovati z zdravnikom. Zdravilo ni namenjeno za dolgotrajno zdravljenje. Nizka telesna temperatura je pogosto povezana pri menjavi letnih časov in nižjih temperaturah. Jesensko in zimsko obdobje prinašata veliko težav zamašenega nosu skupaj s prehladom in gripo.

Panadol Extra tablet se ne sme uporabljati v naslednjih primerih:

 • alergijo (preobčutljivost) na zdravilni učinkovini paracetamol, kofein ali katerokoli sestavino  zdravila Panadol Extra

Pred jemanjem zdravila Panadol Extra se morajo posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom osebe, ki:

 • imajo hudo ledvično ali jetrno bolezen,
 • že jemljejo drugo zdravilo z vsebovanim paracetamolom,
 • uživajo velike količine alkohola,
 • imajo hudo okužbo (zaradi povečanja tveganja za metabolno acidozo, ki ima simptome v globokem, hitrem in težkem dihanju, občutku slabosti (navzea), bruhanju, izgubi apetita)

Posvet z zdravnikom ali farmacevtom morajo pred začetkom zdravila Panadol Extra opraviti vsi, ki uživajo naslednja zdravila:  

 • metoklopramid, domperidon (zdravili za preprečevanje siljenja na bruhanje in bruhanja),
 • holestiramin (zdravilo za zmanjševanje velike koncentracije holesterola v krvi),
 • antikoagulantna zdravila (zdravila proti strjevanju krvi) in hkrati potrebujete sredstvo za lajšanje bolečin.

Redna dnevna uporaba zdravila z paracetamolom v daljšem časovnem obdobju lahko pokaže stopnjevanje antikoagulantnega učinka in večje tveganje za pojav krvavitev.

V primeru nosečnosti ali načrtovanja zanositve se je potrebno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom pred začetkom jemanja zdravila Panadola Extra. Uživanje velikih količin kave ali čaja v času jemanja Panadol Extra lahko povzroči napetost ali razdražljivost. Jemanje zdravila nima vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Uporaba tablet Panadol Extra:

 • tableto lahko vzamete skupaj z  zadostno količino tekočine (voda, čaj, sadni sok),
 • tableto je potrebno pogoltniti,
 • tablete so filmsko obložene tablete ovalne oblike, ki imajo na eni strani vtisnjen logo v obliki trikotnika in znak ''+'',
 • ena tableta vsebuje 500 mg paracetamola in 65 mg kofeina,  
 • ostale sestavine so koruzni škrob, predgelirani škrob, povidon, kalijev sorbat, smukec, stearinska kislina, premreženi natrijev karmelozat, hipromeloza, triacetin.

Odmerjanje tablet Panadola Extra:

 • Pri odraslih in otrocih, starejših od 12 let, lahko vzamejo 1 do 2 tableti vsakih 4 do 6 ur, ki jo lahko vzamete največ 3x na dan. Maksimalni dnevni odmerek je 8 tablet.

Večji odmerek zdravila Panadola Extra lahko povzroči zmanjšanje koncentracije trombocitov (krvnih celic, ki so pomembne za strjevanje krvi), anafilaktično reakcija oziroma takojšnjo preobčutljivostno reakcija, alergijske reakcije (kožni izpuščaji, angioedem - otekanje obraza, jezika, ust in/ali žrela, in/ali težave pri požiranju ali izpuščaji skupaj s težavami pri dihanju) in Stevens-Johnsonov sindrom (razširjen izpuščaj z mehurji in lupljenjem kože, zlasti okrog ust, nosu, oči in spolovil), bronhospazem (zoženje dihalnih poti zaradi skrčenja gladkih mišic sapnic) pri bolnikih občutljivih na acetilsalicilno kislino in druga nesteroidna protivnetna zdravila in tudi odpoved jeter.

Pakiranje: 12 tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecGlaxosmithkline d.o.o., Knezov štradon 90, 1000 Ljubljana
Blagovna znamkaPanadol
Namenbolečine v mišicah, glavobol, menstrualna bolečina, migrena, prehlad, temperatura, zobobol
Oblikatablete
Oddaj svojo oceno artikla
Panadol Extra, filmsko obložene tablete
Tvoja ocena