Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Panatus forte, sirup

Panatus forte, sirup

Panatus forte je zdravilo za simptomatsko zdravljenje kašlja oz. za blaženje dražečega kašlja (antitusik) s centralnim delovanjem. Preprečuje suh in dražeč kašelj, zmanjšuje napetost bronhialnega mišičja, sočasno pomaga izkašljevati ter olajša dihanje in bolečine v prsih. Vse to ugodno vpliva na izboljšanje dihalne kapacitete in na koncentracije plinov v krvi. Več ...

10,74 €
Zaloga:   Na zalogi

Panatus forte je zdravilo za simptomatsko zdravljenje kašlja oz. za blaženje dražečega kašlja (antitusik) s centralnim delovanjem. Preprečuje suh in dražeč kašelj, zmanjšuje napetost bronhialnega mišičja, sočasno pomaga izkašljevati ter olajša dihanje in bolečine v prsih. Vse to ugodno vpliva na izboljšanje dihalne kapacitete in na koncentracije plinov v krvi. Kemično in po svojih učinkih se razlikuje od opiatnih antitusikov in ne povzroča odvisnosti. Zdravilo je primerno tudi za otroke in sladkorne bolnike.

Sirup Panatus forte priporočamo za simptomatsko zdravljenje dražečega suhega kašlja, ki nastane zaradi kateregakoli vzroka.

Ne jemljite zdravila Panatus forte:

  • če ste alergični na butamiratijev citrat ali katero koli sestavino tega zdravila 

Opozorila in previdnostni ukrepi:

Pred začetkom jemanja zdravila Panatus forte se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

  • če imate hudo ledvično okvaro.

Izogibajte se sočasni uporabi zdravil, ki olajšajo izkašljevanje (ekspektoransov) (glejte poglavje Druga zdravila in Panatus forte).
Če se v času zdravljenja pojavijo težko dihanje, vročina ali gnojni izpljunek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Otroci:

Učinkovitost in varnost zdravila Panatus forte pri otrocih, mlajših od 3 let, še nista dovolj raziskani, zato ga tem otrokom ne dajemo.

Druga zdravila in zdravilo Panatus forte:

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
Butamiratijev citrat, zdravilna učinkovina v zdravilu Panatus forte, zavira refleks kašlja. Izogibajte se sočasni uporabi ekspektoransov (zdravil za olajšanje izkašljevanja), saj lahko pride do zastajanja sluzi v dihalnih poteh ter povečanega tveganja za pojav bronhospazma (zožitve bronhijev) in okužbe dihal.

Zdravilo Panatus forte skupaj s hrano, pijačo in alkoholom:

Sirup jemljite (oziroma ga dajte otroku) pred jedjo ali po jedi.
Med zdravljenjem z zdravilom Panatus forte ne pijte alkoholnih pijač.

Nosečnost in dojenje:

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
Čeprav ni podatkov o negativnih učinkih, odsvetujemo jemanje v prvih treh mesecih nosečnosti. V poznejših mesecih nosečnosti ga jemljite le po nasvetu zdravnika.
Prav tako ni ustreznih podatkov o prehajanju zdravila v mleko, zato odsvetujemo jemanje zdravila med dojenjem.
Če ste med zdravljenjem z zdravilom Panatus forte zanosili, se posvetujte z zdravnikom.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev:

Zdravilo Panatus forte lahko povzroči zaspanost in omotico, zato morate biti previdni med vožnjo ter upravljanjem s stroji.

Navodila za uporabo:

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Samozdravljenje z zdravilom Panatus forte je primerno za odrasle in otroke, starejše od 3. let.
Običajni odmerki so prikazani v tabeli:

Starost

Odmerjanje

Pogostost jemanja

Odrasli (tudi starejši)

3 merilne žličke

štirikrat na dan

Mladostniki, starejši od 12 let

3 merilne žličke

trikrat na dan

Otroci, stari od 6 do 12 let

2 merilni žlički

trikrat na dan

Otroci, stari od 3 do 6 let

1 merilna žlička

trikrat na dan

1 merilna žlička = 5 ml sirupa = 7,5 mg butamiratijevega citrata

Sirup jemljite (oziroma ga dajte otroku) pred jedjo ali po jedi. Sirup odmerite s priloženo žličko, pogoltnite in poplaknite s tekočino.
Pri samozdravljenju z zdravilom Panatus forte ne smete prekoračiti priporočenega odmerka. Samozdravljenje z zdravilom Panatus forte lahko traja 5 do 7 dni. Če kljub jemanju zdravila simptomi trajajo dlje ali se poslabšajo v času zdravljenja, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Če menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Sestavine zdravila Panatus forte: 

  • Učinkovina je butamiratijev citrat. 5 ml sirupa (1 žlička) vsebuje 7,5 mg butamiratijevega citrata.
  • Druge sestavine zdravila so citronska kislina monohidrat, tekoči sorbitol (nekristalizirajoči) (E420), glicerol (E422), natrijev saharinat, natrijev benzoat (E211), aroma citrone (etanol), natrijev hidroksid (E524) in prečiščena voda. Glejte poglavje 2 "Zdravilo Panatus forte vsebuje sorbitol, natrijev benzoat, natrij in alkohol (etanol)".

Pakiranje: 200 ml sirupa v steklenici. Priložena je merilna žlička.

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecKrka, tovarna zdravil, d. d., Šmarješka cesta 6, 8000 Novo mesto
Blagovna znamkaPanatus
Namensuh kašelj
Oblikasirup
Oddaj svojo oceno artikla
Panatus forte, sirup
Tvoja ocena