Rinil 0,5 mg/ml pršilo za nos, raztopina

Zdravila Ostala zdravila Ostala zdravila Rinil 0,5 mg/ml pršilo za nos, raztopina

Rinil 0,5 mg/ml pršilo za nos je zdravilo, ki vsebuje ksilometazolinijev klorid in pomaga pri oženju krvnih žil (kapilar) v nosu in tako zmanjšuje oteklost nosne sluznice. Zdravilo Rinil se uporablja pri otrocih v starosti od 2 do 10 let. Več ...

6,96 €

Rinil 0,5 mg/ml pršilo za nos je zdravilo, ki vsebuje ksilometazolinijev klorid in pomaga pri oženju krvnih žil (kapilar) v nosu in tako zmanjšuje oteklost nosne sluznice.

Kaj je zdravilo RINIL in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo RINIL vsebuje ksilometazolinijev klorid, ki pomaga pri oženju krvnih žil (kapilar) v nosu in tako zmanjšuje oteklost nosne sluznice.

Zdravilo RINIL se uporablja za:

  • zmanjšanje oteklosti nosne sluznice pri vnetju nosne sluznice (rinitisu) ali vnetju sinusov (sinusitisu).

Zdravilo RINIL se uporablja pri otrocih v starosti od 2 do 10 let.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se morate posvetovati z zdravnikom.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo RINIL

Ne uporabljajte zdravila RINIL

-        če ste alergični na ksilometazolin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),

-        če imate suho vnetje nosne sluznice (rhinitis sicca),

-        če ste pred kratkim imeli nevrokirurški poseg (transfenoidalno operacijo hipofize ali katerikoli drugi nevrokirurški poseg na možganskih ovojnicah).

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom uporabe zdravila RINIL se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

  • če jemljete zdravila za zdravljenje depresije iz skupine zdravil, ki jih imenujemo zaviralci monoaminooksidaze (zaviralci MAO, npr. tranilcipromin in moklobemid), ali druga zdravila, ki lahko zvišajo krvni tlak,
  • če imate zvišan krvni tlak (hipertenzijo) ali imate kakšno drugo bolezen srca (npr. sindrom dolgega intervala QT, koronarno srčno bolezen),
  • če imate tumor nadledvične žleze (feokromocitom),
  • če imate motnje presnove, kot sta povečano delovanje ščitnice (hipertireoidizem) ali sladkorno bolezen,
  • če imate porfirijo (presnovno motnjo, ki prizadene kožo in/ali centralni živčni sistem),
  • če imate hiperplazijo prostate (povečano prostato),
  • če imate povišan očesni tlak, posebno glavkom zaprtega zakotja.

Bolniki z močnimi reakcijami na kateholamine (adrenalin, noradrenalin, dopamin) morajo biti previdni pri uporabi zdravila RINIL. Uporaba lahko povzroči nespečnost, omotico, tremor, motnje srčnega ritma ali zvišan krvni tlak. Izogibajte se stiku zdravila z očmi.

Dolgotrajna uporaba zdravila RINIL (dlje kot 7 dni) lahko privede do kronične otekline in posledično do prizadetosti nosne sluznice. Če menite, da imate bakterijsko okužbo nosu in sinusov, se posvetujte z zdravnikom, saj je treba okužbo ustrezno zdraviti. Okužbe se lahko širijo, če več oseb uporablja isto pršilo.

Otroci

Zdravilo RINIL 0,5 mg/ml pršilo za nos ni priporočljivo za otroke, mlajše od 2 let. Varnost in učinkovitost uporabe zdravila RINIL 0,5 mg/ml pri otrocih, mlajših od 2 let, nista bili dokazani.

Druga zdravila in zdravilo RINIL

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Zdravila RINIL ni priporočljivo uporabljati skupaj s tricikličnimi antidepresivi ali zaviralci monoaminooksidaze (MAO) ali v dveh tednih po uporabi zaviralcev MAO. Zdravilo RINIL in druga zdravila, ki lahko zvišajo krvni tlak (npr. doksapram, ergotamin, oksitocin) lahko imajo skupni povečan učinek na zvišanje krvnega tlaka.

Nosečnost in dojenje

Ta jakost zdravila RINIL je namenjena za uporabo pri otrocih, vendar se te informacije nanašajo na učinkovino ksilometazolin. Nosečnice ali doječe matere naj se posvetujejo s svojim zdravnikom pred uporabo tega zdravila. Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.Varnost uporabe zdravila RINIL med nosečnostjo in dojenjem ni bila dokazana, zato se zdravilo RINIL lahko uporablja samo po nasvetu zdravnika po skrbni oceni tveganj in koristi. Prevelik odmerek lahko zmanjša pretok krvi skozi posteljico in s tem preskrbo s krvjo nerojenega otroka ali zmanjša nastajanje mleka pri materah, zato se priporočenega odmerka med nosečnostjo in dojenjem ne sme preseči.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Zdravilo nima vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Zdravilo RINIL vsebuje benzalkonijev klorid.

Zdravilo RINIL 0,5 mg/ml pršilo za nos, raztopina vsebuje benzalkonijev klorid. Benzalkonijev klorid lahko povzroči draženje ali otekanje znotraj nosu, še posebno, če se uporablja dlje časa.

Kako uporabljati zdravilo RINIL

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Priporočenega odmerjanja in trajanja zdravljenja ne smete preseči. Običajni odmerek zdravila RINIL pri otrocih, starih od 2 do 10 let, je 1 vpih v vsako nosnico, največ trikrat na dan, razen če vam je zdravnik predpisal drugače.

Način uporabe

Pred prvo uporabo ali če je od zadnje uporabe preteklo več kot 15 dni, večkrat (3-krat) pritisnite na pršilni nastavek v navpičnem položaju, dokler se ne vidi enakomerno porazdeljene meglice. Pršilo za nos je pripravljeno za uporabo naslednjega odmerka. Po tem ko ste odstranili zaščitno zaporko, vstavite pršilni nastavek v nosnico in pritisnite na bat. Medtem ko pritiskate bat navzdol, nežno vdihnite skozi nos. Po uporabi pršilni nastavek previdno obrišite s čistim papirnim robčkom in nataknite nazaj zaščitno zaporko. Iz higienskih razlogov in zaradi preprečevanja širjenja okužb mora eno pakiranje pršila za nos uporabljati samo ena oseba.

Trajanje zdravljenja

Zdravila RINIL ne smete uporabljati dlje kot 7 dni, razen če vam je zdravnik predpisal drugače. Zdravilo lahko po nekajdnevnem premoru ponovno uporabite.

Če menite, da je učinek zdravila RINIL prešibak ali premočan, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Pakiranje: 10 ml

OPOZORILO: Največja količina nakupa zdravila so 3 kosi.

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecBelupo
Namenza otroke, zamašen nos
Oblikapršilo
Oddaj svojo oceno artikla
Rinil 0,5 mg/ml pršilo za nos, raztopina
Tvoja ocena