Lekadol, tablete

Zdravilo Lekadol je odlična rešitev pri blagih in zmerno hudih bolečinah in povišani telesni temperaturi. Zdravilo je prijazno za želodec in je namenjeno za odrasle in otroke po dopolnjenem 6. letu starosti. Več ...

3,70 €
Zaloga:   Na zalogi

Zdravilo Lekadol je narejen iz učinkovine paracetamol in je se uporablja pri lajšanju bolečin in znižanju povišane telesne temperature. Namenjeno je tudi bolnikom z želodčnimi težavami in rano na želodcu ali dvanajstniku, saj ne draži želodčne sluznice.

Zdravilo Lekadol je najbolj varna oblika samozdravljenja s paracetamolom v obliki belih okrogli tablet z zarezo in se lahko uporablja pri:

 • simptomih blagih ali zmernih bolečinah zaradi glavobola, zobobola ali bolečin med menstruacijo,
 • bolečinah povezanih s poškodbami ali zdravniških in zobozdravniških posegih,
 • osebah z revmatičnimi bolečinami, osteoartrozi, kratkotrajnimi bolečinami v križu kot posledica nepravilne drže, natega križa ali športnih poškodb bolečinah v mišicah in sklepih pri prehladu in gripi
 • zvišani telesni temperaturi, ki spremlja bakterijske in virusne okužbe

Težave z bolečino so pri ljudeh povezane celo življenje in se razlikujejo glede na trajanje. Obstaja akutna in kronična bolečina. Akutna bolečina je kratkotrajna in se pojavlja po prestanih operacijah, poškodbah ali vnetju. Običajno traja manj kot 1 mesec. Kronična bolečina ima daljši čas trajanja, in sicer od 3 do 6 mesecev, ki je potreben za celjenje tkiva po poškodbi ali operaciji.

Izvor bolečine nastane iz mišic, kosti ali iz notranjih organov in jih lahko povzroča vnetje ali dogajanje v živčevju (nevropatska bolečina). Lajšanje bolečine se lahko začne šele, ko jo napravimo vidno. Uspešnost lajšanja bolečine je potrebno ocenjevati. Samoocenjevanje bolečine je najbolj zanesljiva ocena pri merjenju bolečine. Metoda lajšanja bolečin je tudi z zdravilom Lekadol, ki spada med neopoidne analgetike.

Lekadol je namenjen lajšanju nevnetnih blagih bolečin z paracetamolom. V začetni fazi je potrebno izbrati analgetik glede na jakost in vrsto bolečine ter glede na vzrok za bolečino. Lekadol je namenjen začetnemu stopenjskemu zdravljenju. V primeru, da je Lekdaol nezadosten ga je potrebno zamenjati z šibki ali močnimi opiodi.

Nizka telesna temperatura je pogosto povezana pri menjavi letnih časov in nižjih temperaturah. Jesensko in zimsko obdobje prinašata veliko težav s prehladom in gripo. Pri jemanju zdravila Lekadol, ki ga lahko dobite brez recepta, je potrebno biti pozoren na pravilno doziranje zaradi možnosti zastrupitve. Lekadol zdravila ne smejo jemati osebe, ki so alergične na paracetamol.

Pred začetkom jemanja zdravila se morajo posvetovati z zdravnikom osebe,

 • ki imajo težave z motnjami jeter ali ledvic,
 • ki imajo redko dedno bolezen rdečih krvničk,
 • ki vsakodnevno uživajo alkoholne pijače v večjih količinah,
 • ki jemljejo zdravila proti epilepsiji,
 • ki se zdravijo proti tuberkulozi in drugim okužbam in imajo zdravila z učinkovinama izoniazid in rifampicin,
 • ki se zdravijo z okužbami virusa HIV,
 • ki se zdravijo proti bakterijskim okužbam,
 • ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi,
 • ki jemljejo zdravila z probenecidom,
 • ki jemljejo zdravila s metoklopramido ali domperidom,
 • ki jemljejo zdravila za uravnavanje holesterola v krvi, preprečevanje črevesnih krčev
 • ki jemljejo medicinsko oglje,
 • v nosečnosti ali doječe matere.

Pri jemanju zdravila Lekadol morajo biti pozorni tudi bolniki s sladkorno boleznijo. Jemanje paracetamola lahko povzroči nepravilne rezultate pri testih za merjenje sladkorja v krvi kot tudi pri opravljanju laboratorijskih preiskav, kjer lahko vsebnost paracetamola vpliva na rezultate nekaterih preiskav.

V času jemanja zdravila Lekadol osebe ne smejo jemati drugih zdravi, ki vsebujejo paracetamol ali drugih protibolečinskih zdravil z nesteroidnimi vnetnimi zdravili. Uživanje alkoholnih pijač med zdravljenjem lahko poveča nevarnost poškodb jeter ali krvavitve v želodcu.

Uporaba tablet Lekadol:

 • tableto je potrebno pogoltniti z zadostno količino brezalkoholne tekočine, vode ali čaja.
 • Jemanje tablete naj poteka 1 uro pred obrokom hrane.

Odmerjanje tablet:

 • Pri odraslih in mladostnikih, starejših od 12 let, lahko vzamejo 1 do 2 tableti na 4 do 6 ur. Največji enkratni odmerek lahko znaša 2 tableti in je potrebno imeti vsaj 4 ure presledka. Maksimalni dnevni odmerek je 8 tablet.
 • Pri otrocih, starih med 6 in 12 le, je priporočen odmerek od ½ do 1 tablete vsakih 4 do 6 ur, med katerimi je potrebno imeti vsaj 4 ure presledka. Največje število dnevnih odmerkov tablet je 4 tablete na dan.

Pri lajšanju bolečin je potrebno upoštevati, da lahko odrasli jemljejo zdravilo Lekadol  največ 1 teden, otrokom pa ga lahko ponudite največ 5 dni. V primeru, da se stanje ne izboljša, se je potrebno posvetovati z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Za težave pri zvišani telesni temperaturi pa se lahko zdravilo Lekadol jemlje največ 3 dni, nato pa se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Pakiranje: 20 tablet

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
Blagovna znamkaLekadol
Namenbolečine po posegih, bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, glavobol, menstrualna bolečina, temperatura, zobobol
Oblikatablete
Oddaj svojo oceno artikla
Lekadol, tablete
Tvoja ocena