Itami, zdravilni obliž

Zdravilni obliž Itami je zdravilo, ki lajša bolečino. Zdravilo Itami se uporablja za lokalno simptomatsko in kratkotrajno lajšanje bolečine pri akutnih nategih, zvinih ali udarnin rok in nog. Več ...

od 7,42 €
SKU
g148998

Zdravilni obliž Itami je zdravilo, ki lajša bolečino. Spada v skupino zdravil imenovanih nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Zdravilo Itami se uporablja za lokalno simptomatsko in kratkotrajno lajšanje (do največ 7 dni) bolečine pri akutnih nategih, zvinih ali udarnin rok in nog, ki so posledica poškodb, npr. športnih poškodb pri mladostnikih, starejših od 16 let in odraslih.

Zdravilna učinkovina Itami obliža je natrijev diklofenakat. En zdravilni obliž vsebuje diklofenak v obliki 140 mg natrijevega diklofenakata. Zdravilo Itami je bel samolepilni obliž velikosti 10 × 14 cm, izdelan iz netkanega blaga na eni strani in papirja na drugi strani.

Ne uporabljajte zdravila Itami:

 • če ste alergični na diklofenak ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6);
 • če ste alergični na katero koli nesteroidno protivnetno zdravilo (NSAID, npr. acetilsalicilno kislino ali ibuprofen);
 • če so se pri vas po jemanju acetilsalicilne kisline ali drugih nesteroidnih protivnetnih zdravil pojavili napadi astme, koprivnica ali otekanje in draženje nosne sluznice;
 • če imate aktivno razjedo želodca ali dvanajstnika;
 • na poškodovani koži (npr. kožne odrgnine, ureznine, opekline), okuženi koži ali vneti koži (pri eksudativnem dermatitisu ali ekcemu);
 • v zadnjem trimesečju nosečnosti;
 • pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 16 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi:

Pred začetkom uporabe zdravila Itami se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

 • Če imate ali ste v preteklosti imeli bronhialno astmo ali alergije, se pri vas lahko pojavi krč mišic bronhijev (bronhospazem), ki se kaže kot težko dihanje.
 • Če opazite kožni izpuščaj, ki se pojavi po uporabi zdravilnega obliža. V takem primeru takoj odstranite zdravilni obliž in prenehajte z zdravljenjem.
 • Če imate ledvično, srčno ali jetrno bolezen ali če imate oziroma ste imeli v preteklosti razjedo želodca ali črevesja, vnetje črevesja ali nagnjenost h krvavitvam. Neželene učinke je mogoče omejiti z uporabo najmanjšega še učinkovitega odmerka za najkrajši možni čas.

Pomembna opozorila:

 • Zdravilni obliž ne sme priti v stik z očmi ali sluznicami oziroma se ne sme uporabljati na očeh ali sluznicah.
 • Starejši bolniki naj zdravilo Itami uporabljajo previdno, saj pri njih obstaja večja verjetnost za pojav neželenih učinkov.

Po odstranitvi zdravilnega obliža se izogibajte izpostavljanju zdravljenega področja direktni sončni svetlobi ali solariju, da s tem zmanjšate tveganje za pojav občutljivosti na svetlobo.

Zdravila Itami ne uporabljajte sočasno z drugimi zdravili, ki vsebujejo diklofenak oziroma drugimi nesteroidnimi protibolečinskimi in protivnetnimi zdravili, ne glede na to, ali so namenjena za zunanjo ali peroralno uporabo.

Druga zdravila in zdravilo Itami:

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda

začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo. Ob predpostavki, da zdravilo Itami uporabljate pravilno, se v telo absorbira le majhna količina diklofenaka, zato medsebojno delovanje z drugimi zdravili, kot je opisano pri diklofenak vsebujočih zdravilih za peroralno uporabo, ni verjetno.

Nosečnost in dojenje:

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost: V prvem in drugem trimesečju nosečnosti ali v primeru, da načrtujete zanositev, lahko zdravilo Itami uporabljate samo po posvetu z zdravnikom. V zadnjem trimesečju nosečnosti zdravila Itami ne smete uporabljati, ker povečanega tveganja za zaplete pri materi in novorojenčku ni mogoče izključiti (glejte odstavek »Ne uporabljajte zdravila Itami«)

Dojenje: Majhne količine diklofenaka se izločajo v materino mleko. Posvetujte se z zdravnikom preden uporabite zdravilo Itami med dojenjem. Če dojite, v nobenem primeru ne smete nalepiti zdravila Itami neposredno na prsi.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev:

Zdravilo Itami nima vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih:

Uporaba zdravila Itami je kontraindicirana pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 16 let, ker pri njih ni na voljo dovolj podatkov o učinkovitosti in varnosti zdravila Itami. Pri mladostnikih, starih 16 let in več, se je priporočljivo, v primeru, da je za lajšanje bolečine to zdravilo potrebno uporabljati več kot 7 dni ali če se simptomi poslabšajo, posvetovati z zdravnikom.

Navodila za uporabo: Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Priporočeni odmerek je en zdravilni obliž dvakrat dnevno. Nalepite en zdravilni obliž na boleče področje dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Največji skupni dnevni odmerek sta 2 zdravilna obliža, tudi če je potrebno zdraviti več kot eno poškodovano področje. Zdravite samo eno boleče področje naenkrat.

Način uporabe: Samo za uporabo na koži (dermalna uporaba).

 1. Odrežite rob vrečice vzdolž prekinjene črte in odstranite zdravilni obliž
 2. Odstranite eno od dveh zaščitnih plasti.
 3. Namestite na prizadeto področje in odstranite preostalo zaščitno plast.
 4. Da se obliž prilepi v celoti, ga rahlo pritisnite z dlanmi.

Odstranjevanje obliža:

 1. Navlažite obliž z vodo in odlepite rob obliža ter ga potegnite stran od kože.
 2. Za odstranitev morebitnih ostankov obliža, prizadeto področje operite z vodo ter ga nežno drgnite s krožnim gibanjem prstov.

Če je potrebno, se za pričvrstitev zdravilnega obliža lahko uporabi mrežast povoj. Zdravilni obliž lahko uporabljate samo na nepoškodovani koži brez bolezni. Zdravilnega obliža ne uporabljajte skupaj z neprodušnim (okluzivnim) povojem. Ne nosite ga med kopanjem ali tuširanjem. Zdravilnega obliža ne smete deliti na več delov.

Trajanje uporabe: Zdravila Itami ne uporabljajte več kot 7 dni. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7 dneh, se posvetujte z zdravnikom. Če mislite, da je učinek zdravila Itami premočen ali prešibek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Pakiranje: Zdravilo Itami je na voljo v pakiranjih po 5 ali 10 zdravilnih obližev, vsak posamezno je pakiran v vrečici.

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecIBSA
Blagovna znamkaItami
Namenbolečine v mišicah, udarec
Oblikaobliž
Oddaj svojo oceno artikla
Itami, zdravilni obliž
Tvoja ocena