Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Exoter 78,22 mg/ml, zdravilni lak za nohte

Zdravila Ostala zdravila Glivične okužbe Exoter 78,22 mg/ml, zdravilni lak za nohte

Exoter 78,22 mg/ml zdravilni lak za nohte zdravi blage do zmerne glivične okužbe nohtov odraslih. Vsebuje antimikotik, ki prepreči rast in razmnoževanje glivic ter jih s tem tudi uničuje. Je enostaven za uporabo ter ne zahteva predhodnega piljenja ali predpriprave nohta. Več ...

28,48 €
Zaloga:   Na zalogi

Exoter 78,22 mg/ml zdravilni lak za nohte vsebuje terbinafin – antimikotik, ki uničuje veliko različnih glivic. Lak zdravi blage do zmerne glivične okužbe nohtov odraslih. Blaga okužba se začne na sprednjem robu nohta in prizadene največ četrtino površine, zmerna pa polovico površine nohta. Lak ne zdravi razširjenih okužb, ki obsežno prizadenejo površino nohta in/ali vključujejo območje v okolici obnohtne kožice – v tem primeru je potrebno posvetovanje z zdravnikom.

Ne uporabljajte zdravila Exoter: če ste alergični na terbinafin ali katero koli sestavino tega zdravila.

Opozorila in previdnostni ukrepi: Pred začetkom uporabe zdravila Exoter se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če:

 • so prizadeti več kot 3 nohti ali okužba pokriva več kot polovico površine nohta ali del ob obnohtni kožici;
 • imate sladkorno bolezen;
 • imate motnje delovanja imunskega sistema;
 • imate motnje krvnega obtoka (periferne žilne bolezni);
 • imate ranjene, boleče ali resno poškodovane nohte;
 • imate kožno bolezen (npr. luskavico);
 • imate sindrom rumenih nohtov (otekanje nog, težave pri dihanju in rumeno obarvane nohte).

Zdravilo Exoter je namenjeno samo zunanji uporabi. Preprečite stik z neprizadetimi deli telesa, dokler se lak popolnoma ne posuši. Nenameren stik lahko povzroči draženje oči ali sluznic. Če pride lak v stik s temi področji, jih temeljito izperite s tekočo vodo. Med zdravljenjem ne uporabljajte kozmetičnega laka za nohte ali drugih kozmetičnih izdelkov, ki se nanesejo na nohte in/ali dlani, saj lahko vplivajo na delovanje zdravila Exoter.

Otroci in mladostniki: Zdravila Exoter se ne sme uporabljati pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, saj so klinične študije pri tej starostni skupini pomanjkljive.

Druga zdravila in zdravilo Exoter: Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo. Med uporabo zdravila Exoter na prizadetih območjih ne uporabljajte drugih zdravil.

Če se zdravilo Exoter uporablja skladno z navodili, se v telo po nanosu na noht absorbira zelo malo terbinafina, tako da ni verjetno, da bi to lahko vplivalo na katera koli druga zdravila, ki jih uporabljate.

Nosečnost, dojenje in plodnost: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravila Exoter se ne sme uporabljati med nosečnostjo, razen če je to nujno potrebno. To zdravilo lahko prehaja v materino mleko. Če dojite, se pred uporabo tega zdravila posvetujte z zdravnikom. Preprečite stik dojenčka z zdravljenimi območji. Poskrbite, da dojenček ne sesa vaših zdravljenih nohtov.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Zdravilo Exoter nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Zdravilo Exoter vsebuje alkohol (etanol): To zdravilo vsebuje 616 mg alkohola (etanola) v 1 ml zdravilnega laka za nohte. Povzroči lahko pekoč občutek na poškodovani koži.

Navodila za uporabo: Prve 4 tedne nanašajte Exoter 78,22 mg/ml zdravilni lak za nohte na prizadete nohte enkrat na dan, potem pa nanašajte enkrat na teden. Običajno zdravljenje nohtov na rokah traja približno 6 mesecev, nohtov na nogah pa približno 9 do 12 mesecev. Zdravljenje je treba nadaljevati, dokler ni zdravljeni noht brez vidnih znakov okužbe ali se njegov videz pomembno ne izboljša.

 1. korak: Pred nanašanjem zdravila Exoter morate z nohtov ter kože ob njih odstraniti morebitni kozmetični lak za nohte ali kateri koli drugi kozmetični izdelek.
 2. korak: Temeljito očistite prizadeta območja in jih povsem posušite.
 3. korak: Odvijte zaporko steklenice.
 4. korak: Aplikator namočite v zdravilni lak za nohte.
 5. korak: Z aplikatorjem nanesite tanko plast zdravila Exoter na celotno površino prizadetega nohta, na 5 mm kože okoli nohta ter, če je mogoče, pod sprednji rob nohta in na kožo pod nohtom.
 6. korak: Preden začnete s kakršno koli dejavnostjo, počakajte 30 sekund, da se lak popolnoma posuši.
 7. korak: Tesno zaprite steklenice.

Zdravljenih nohtov ne smete umiti ali zmočiti vsaj 6 ur. Zato je priporočljiv nanos zvečer pred spanjem in po tuširanju ali kopanju. Po izteku tega časa lahko skrbite za higieno kot običajno. Zdravila Exoter ni treba odstranjevati s posebnim topilom. Z lahkoto ga odstranite z umivanjem nohtov z vodo. Piljenje nohtov ni potrebno.

V nekaterih primerih bo potrebno dodatno peroralno zdravljenje. Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • se okužba ni pozdravila po obdobju zdravljenja,
 • se na zdravljenje ne odzivate zadostno,
 • imate razširjeno okužbo nohtov (na več kot polovici nohta),
 • so prizadeti trije nohti ali več,
 • je prizadeto območje v bližini obnohtne kožice, iz katere raste noht.

Če ste nenamerno zaužili zdravilo Exoter: Če ste vi ali nekdo drug zaužili nekaj laka za nohte, se obrnite na zdravnika, farmacevta ali najbližjo bolnišnico. Če je mogoče, s seboj prinesite preostalo zdravilo in to navodilo.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Exoter: Nanesite ga čim prej, potem pa z zdravljenjem nadaljujte kot pred tem. Če se tega spomnite šele ob času naslednjega nanosa, zdravilo nanesite samo enkrat in nadaljujte po običajnem urniku. Pomembno je, da zdravilo uporabljate po ustreznem urniku, saj lahko pozabljeni nanosi zmanjšajo učinkovitost zdravljenja.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Exoter: Če ste prenehali pred koncem priporočenega obdobja, je lahko glivična okužba še vedno prisotna, zato se lahko stanje nohtov znova poslabša.

Sestavine: Exoter 78,22 mg/ml zdravilni lak za nohte vsebuje: 1 mililiter zdravilnega laka za nohte vsebuje terbinafinijev klorid, ki ustreza 78,22 mg terbinafina. Druge sestavine zdravila so etanol (96-odstotni), hidroksipropilhitosan in prečiščena voda.

Pakiranje: 3,3 ml

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecLek farmacevtska družba d. d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana
Mesto uporabenohti
Namenglivice, za odrasle
Oblikalak
Oddaj svojo oceno artikla
Exoter 78,22 mg/ml, zdravilni lak za nohte
Tvoja ocena