Daleron Cold3, filmsko obložene tablete

Zdravila Bolečine Glavobol in vročina Daleron Cold3, filmsko obložene tablete

Daleron Cold3 je zdravilo v obliki filmsko obloženih tablet, ki blaži simptome in bolezenske znake, ki spremljajo prehladna in gripozna obolenja. Daleron Cold3 lajša blage do zmerne bolečine (glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, bolečine v žrelu), znižuje povišano telesno temperaturo, zmanjšuje izcedek iz nosu in olajša dihanje pri zamašenem nosu ter pomirja dražeč kašelj. Več ...

9,70 €
Zaloga:   Na zalogi

Zdravilo Daleron COLD3 je kombinacija paracetamola, psevdoefedrinijevega klorida in dekstrometorfanijevega bromida. Paracetamol znižuje povišano telesno temperaturo in blaži bolečino. Psevdoefedrin zmanjšuje izcedek iz nosu in odpravlja občutek zamašenega nosu. Dekstrometorfan blaži dražeči kašelj, ki je posledica draženja žrela pri prehladnih obolenjih.

Zdravilo Daleron COLD3 blaži simptome in bolezenske znake, ki spremljajo prehladna in gripozna obolenja:

 • lajša blage do zmerne bolečine (glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, bolečine v žrelu);
 • znižuje povišano telesno temperaturo;
 • zmanjšuje izcedek iz nosu in olajša dihanje pri zamašenem nosu;
 • pomirja dražeč kašelj.

Zdravilo Daleron COLD3 je indicirano pri odraslih in otrocih, starejših od 12 let. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 5 dneh, se morate posvetovati z zdravnikom.

Ne jemljite zdravila Daleron COLD3:

 • če ste alergični na paracetamol, psevdoefedrinijev klorid, dekstrometorfanijev bromid ali katerokoli sestavino tega zdravila (navedeno v nadaljevanju);
 • če imate hujše motnje jetrnega in ledvičnega delovanja, močno povišan krvni tlak ali hujšo bolezen koronarnih arterij (angino pektoris);
 • sočasno z zdravili za zdravljenje depresije (zaviralci monoaminooksidaz); pri sočasni uporabi zaviralcev monoaminooksidaz in še dva tedna po prenehanju zdravljenja z njimi se lahko pojavijo resna hipertenzivna kriza, hude srčne aritmije, glavobol in močno povišana telesna temperatura;
 • sočasno z drugimi zdravili, ki vsebujejo paracetamol.

Zdravila ne smemo dajati otrokom, mlajšim od 12 let.

Opozorila in previdnostni ukrepi:

Pred začetkom jemanja zdravila Daleron COLD3 se posvetujte z zdravnikom:

 • če imate blago ali zmerno zmanjšano jetrno ali ledvično delovanje;
 • če imate srčno bolezen, povišan krvni tlak, bolezni ščitnice, sladkorno bolezen ali težave pri uriniranju zaradi povečane prostate;
 • če se pri vas pojavi razširjena (generalizirana) pordelost kože (eritem) s pustulami (gnojnimi mehurčki) in zvišano telesno temperaturo, prenehajte jemati zdravilo Daleron COLD3 in o tem takoj obvestite svojega zdravnika ali poiščite zdravniško pomoč
 • če jemljete zdravila, kot so določeni antidepresivi ali antipsihotiki, lahko ti medsebojno delujejo z zdravilom Daleron COLD3, zaradi česar se lahko pri vas pojavijo spremembe v duševnem stanju (npr. vznemirjenost, halucinacije, koma) in drugi učinki, kot je telesna temperatura nad 38 °C, povišan srčni utrip, nestabilen krvni tlak in pretirano izraženi refleksi, otrplost mišic, pomanjkanje koordinacije in/ali gastrointestinalni simptomi (npr. slabost s siljenjem na bruhanje, bruhanje, driska)
 • če trajajo bolezenski znaki kljub zdravljenju dlje kot 5 dni.

Med uporabo zdravila Daleron COLD3 se lahko zaradi vnetja debelega črevesa (ishemičnega kolitisa) pojavi nenadna bolečina v trebuhu ali krvavitev iz danke. Če se vam pojavijo ti prebavni simptomi, prenehajte jemati zdravilo Daleron COLD3 in se nemudoma posvetujte z zdravnikom ali poiščite zdravniško pomoč.

Pri zdravljenju z zdravilom Daleron COLD3 lahko pride do zmanjšanja pretoka krvi do optičnega živca. Če se pri vas pojavi nenadna izguba vida, prenehajte jemati zdravilo Daleron COLD3 in se takoj obrnite na svojega zdravnika ali poiščite zdravniško pomoč.

To zdravilo lahko povzroči odvisnost. Zato mora biti zdravljenje s tem zdravilom kratkotrajno.

Previdnost pri uporabi je potrebna pri oslabelih in izčrpanih bolnikih ter pri alkoholikih.

Vpliv zdravila na laboratorijske izvide: Zdravilo Daleron COLD3 lahko vpliva na teste jemanja nedovoljenih poživil pri športnikih.

Otroci: Zdravila ne smemo dajati otrokom, mlajšim od 12 let.

Druga zdravila in zdravilo Daleron COLD3:

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Zaradi medsebojnega učinkovanja z nekaterimi drugimi zdravili se učinek zdravila Daleron COLD3 ali teh zdravil lahko poveča ali zmanjša. To se zgodi pri sočasnem jemanju:

 • zdravil za zdravljenje depresije (zaviralci monoaminooksidaz, fluoksetin) in nekaterih drugih psihičnih stanj (haloperidol),
 • zdravil za preprečevanje strjevanja krvi (varfarin),
 • drugih zdravil za lajšanje bolečin (salicilamid in druge nesteroidne protivnetne učinkovine),
 • zdravil za uravnavanje črevesne gibljivosti (metoklopramid),
 • zdravil za preprečevanje slabosti s siljenjem na bruhanje in bruhanja (domperidon),
 • zdravil za uravnavanje količine holesterola in drugih maščob v krvi (holestiramin),
 • zdravil za zdravljenje epileptičnih napadov (barbiturati, antiepileptiki),
 • zdravil za uravnavanje povišanega krvnega tlaka (metildopa),
 • zdravil za lajšanje migrenskih glavobolov (dihidroergotamin),
 • zdravil za zdravljenje tuberkuloze (rifampicin),
 • zdravil za zdravljenje bakterijskih okužb (kloramfenikol),
 • drugih zdravil, ki vsebujejo isto učinkovino paracetamol,
 • zdravil, ki vplivajo na pH seča (zdravila za naalkaljenje seča, npr. natrijev hidrogenkarbonat),
 • alkohola in paracetamola.

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete flukloksacilin (antibiotik), zaradi resnega tveganja za nenormalnost krvi in telesnih tekočin (presnovna acidoza z visoko anionsko vrzeljo), ki jo je treba nemudoma zdraviti in se lahko pojavi še zlasti v primeru hude okvare ledvic, sepse (pri kateri bakterije in njihovi toksini krožijo po krvnem obtoku, kar vodi do poškodb organov), podhranjenosti, kroničnega alkoholizma in pri uporabi najvišjih dnevnih odmerkov paracetamola.

Zdravilo Daleron COLD3 skupaj s hrano, pijačo in alkoholom: Med zdravljenjem se izogibajte pitju alkoholnih pijač.

Nosečnost in dojenje: Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Predklinične raziskave pri živalih niso pokazale neželenih učinkov na nosečnost in razvoj plodu. Kljub temu tveganja ni mogoče povsem izključiti, zato jemanja zdravila med nosečnostjo ne priporočamo.

Med dojenjem odsvetujemo jemanje zdravila.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Zdravilo Daleron COLD3 nima ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Navodila za uporabo: Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Odrasli in otroci, stari 12 let in več: Priporočeni odmerek je 2 tableti. Odmerek lahko ponovite do 4-krat na dan. Presledek med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure. Največji dnevni odmerek paracetamola je 4 g.

Tablete pogoltnite s tekočino.

 • Uporaba pri otrocih: Otroci, mlajši od 12 let, zdravila ne smejo jemati.
 • Bolniki z zmanjšanim delovanjem ledvic: Zdravilo dajemo previdno bolnikom z zmanjšanim delovanjem ledvic.
 • Bolniki s hudo ledvično okvaro zdravila ne smejo jemati.
 • Bolniki z okvaro jeter: Zdravilo dajemo previdno bolnikom z motnjami v delovanju jeter.
 • Bolniki s hudo jetrno okvaro zdravila ne smejo jemati.
 • Starejši: Pri starejših je potrebna previdnost.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 5 dneh, se morate posvetovati z zdravnikom. Če menite, da je učinek zdravila Daleron COLD3 premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Daleron COLD3, kot bi smeli nemudoma se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kadar je odmerek paracetamola bistveno večji od priporočenega (pri odraslih osebah več kot 7,5 g) se lahko pojavijo slabost s siljenjem na bruhanje, bruhanje, povečano znojenje in bolečine v trebuhu ter huda jetrna in ledvična okvara. Pri prevelikem odmerku psevdoefedrina se lahko pojavijo hud nemir, razdražljivost, tresavica, halucinacije, krči, slabost, bruhanje, povišan krvni tlak in srčne aritmije. Pri prevelikem odmerku dekstrometorfana se lahko pri vas pojavijo naslednji simptomi: slabost s siljenjem na bruhanje, nehoteno krčenje mišic, vznemirjenost, zmedenost, zaspanost, motnje zavesti, nehoteni in hitri gibi oči, srčne bolezni (hiter srčni utrip), motnje koordinacije, psihoza s prividi in pretirana vzdražljivost. V primeru izjemno prevelikega odmerka se lahko pojavijo: koma, huda dihalna stiska in napadi epileptičnih krčev.

V primeru teh simptomov takoj pokličite zdravnika ali bolnišnico.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Daleron COLD3: Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. Zdravilo Daleron COLD3 jemljite le po potrebi.

Če ste prenehali jemati zdravilo Daleron COLD3: Zdravilo lahko varno opustite, ko ga ne potrebujete več.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vsebnost:

 • Učinkovine so paracetamol, psevdoefedrinijev klorid in dekstrometorfanijev bromid. Ena filmsko obložena tableta vsebuje 325 mg paracetamola, 30 mg psevdoefedrinijevega klorida in 15 mg dekstrometorfanijevega bromida.
 • Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so mikrokristalna celuloza (E460), brezvodni koloidni silicijev dioksid (E551), predgelirani škrob, smukec (E553b), koruzni škrob in magnezijev stearat (E470b) v jedru tablete ter hipromeloza (E464), titanov dioksid (E171), smukec (E553b), kinolinsko rumeno (E104), indigotin (E132) in makrogol 6000 v filmski oblogi. Glejte poglavje 2 "Zdravilo Daleron COLD3 vsebuje kinolinsko rumeno (E104)".

Zdravilo Daleron COLD3 vsebuje kinolinsko rumeno (E104). Kinolinsko rumeno lahko povzroči alergijske reakcije. Lahko ima neželen vpliv na aktivnost in pozornost pri otrocih.

Pakiranje: Na voljo so škatle po 12 (1 x 12) in 24 (2 x 12) filmsko obloženih tablet v pretisnem omotu. Škatla vsebuje 1 oziroma 2 pretisna omota.

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca. Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke.

Izdelek je zdravilo. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecKrka, tovarna zdravil, d. d., Šmarješka cesta 6, 8000 Novo mesto
Blagovna znamkaDaleron
Namenbolečine v mišicah, bolečine v sklepih, glavobol, prehlad, temperatura, zamašen nos
Oblikatablete
Oddaj svojo oceno artikla
Daleron Cold3, filmsko obložene tablete
Tvoja ocena