Zima je čas zimskih radosti, veselja in otroške razigranosti. To pa je tudi čas ko je naše telo zaradi nizkih temperatur in številnih prehladnih obolenj na veliki preizkušnji. Da bo zima potekala kar se da brez skrbi, je pomembno, da je naš imunski sistem močan, zato je ključno, da ga temu primerno podpremo in okrepimo. Kaj pa so osnovi koraki s katerimi si lahko pri tem pomagamo?

Močan imunski sistem nam pomaga, da ohranimo naše zdravje in splošno dobro počutje v »odlični formi«. Ljudje pa seveda premalo pozornosti namenimo preventivi. Kako pomembno je naše zdravje se po navadi zavemo šele takrat, ko nas bolezen ali prehlad priklene na posteljo. Takrat obžalujemo vse svoje nespametne odločitve in se sprašujemo zakaj nismo več naredili za naše zdravje in imunski sistem.

Prehlad

Načela zdravega življenjskega sloga

Na naše zdravje in imunski sistem lahko pozitivno vplivamo z upoštevanjem načel zdravega življenjskega sloga. Njegova osnovna načela pa so sledeča:

  • Posluževati se moramo načel zdravega in uravnoteženega prehranjevanja.
  • Telesno moramo biti aktivni vsaj 150 min/teden, prav tako moramo vzdrževati zdravo telesno težo.
  • V posteljo moramo odhajati pravočasno, saj bomo tako našemu telesu zagotovili ustrezen počitek in regeneracijo.
  • Poskušamo obvladovati količino stresa v našem življenju s posluževanjem joge, meditacije ali tehnik čuječnosti.

Kako lahko še vplivamo na svoj imunski sistem?

Naš imunski sistem pa lahko še dodatno podpremo z določenimi mikrohranili. Ob povečanih potrebah in padcu imunskega sistema so določena hranila nujno potrebna za ohranjanje našega zdravja in dobrega počutja. Naša prehrana je namreč pogosto osiromašena s številnimi hranili, zaradi samih postopkov pridelave, skladiščenja in obdelave. V takih primerih je lahko koristno dodajanje omenjenih hranil v obliki dopolnil. Hranila, ki imajo velik vpliv na naš imunski sistem in jih moramo v telo vnesti v zadostnih količinah so:

Vitamin D

Vitamin D je maščobo topni vitamin, ki se s pomočjo UVB žarkov sintetizira v naši koži. Ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter delovanju imunskega sistema. Zaradi premajhne izpostavljenosti UVB žarkov (predvsem med oktobrom in aprilom), kakor tudi premajhnih prehranskih virov, se za zagotovitev dnevnih potreb priporoča njegovo dodajanje.

Vitamin C

Vitamin C ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, delovanju imunskega sistema, nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob ter povečuje absorpcijo železa. Prispeva tudi k normalnem delovanju živčnega sistema, normalnem psihološkem delovanju, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in sproščanju energije pri presnovi. Vitamin C se priporoča ljudem, ki imajo oslabljen imunski sistem, uživajo enolično prehrano, so na strogih restriktivnih dietah, ob povečanih stresnih situacijah, ob povečanih fizičnih naporih in kadilcem.

Cink in selen

Oba minerala imata pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, zaščiti celic pred oksidativnem stresom ter prispevata k ohranjanju zdravih kosti, las, nohtov in kože. Večje potrebe po omenjenih hranilih imajo predvsem nosečnice in doječe matere, ljudje z enolično prehrano, ljudje na strogih restriktivnih dietah, ljudje z motnjami absorpcije hranil, ljudje s slabim imunskim sistemom in ljudje z določenimi bolezenskimi stanji.

V mesecu oktobru lahko v lekarni Soča izkoristite 15 % popust na celoten asortima prehranskih dopolnil NOW.

Klik za nakup tu.

Gaja Frelih, mag. dietet.