Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Vitamin D3 Krka 1000, tablete

Vitamin D3 Krka 1000, tablete

Vitamin D3 Krka 1000 je zdravilo v obliki tablet, ki vsebujejo učinkovino holekalciferol. Holekalciferol je oblika vitamina D, ki igra pomembno vlogo pri vsrkavanju in presnovi kalcija ter njegovi vgradnji v kostno tkivo. Zdravilo je primerno za preprečevanje pomanjkanja vitamina D  pri otrocih, mladostnikih ter za zdravljenje pomanjkanja vitamina D pri mladostnikih in odraslih. Več ...

od 7,45 €
SKU
g149954

Vitamin D3 Krka 1000 je zdravilo v obliki tablet, ki vsebujejo učinkovino holekalciferol. Holekalciferol je oblika vitamina D, ki igra pomembno vlogo pri vsrkavanju in presnovi kalcija ter njegovi vgradnji v kostno tkivo.

Zdravilo Vitamin D3 Krka se uporablja:

 • za preprečevanje pomanjkanja vitamina D (nizke ravni vitamina D v telesu) pri otrocih, starih 6 let ali več, mladostnikih in odraslih s prepoznanim visokim tveganjem;
 • za zdravljenje pomanjkanja vitamina D pri mladostnikih in odraslih;
 • kot dodatek k specifičnemu zdravljenju osteoporoze (bolezni, za katero je značilna zmanjšana gostota kosti, kar poveča nevarnost za zlome) pri odraslih s pomanjkanjem vitamina D ali prepoznanim visokim tveganjem za pomanjkanje vitamina D.

Učinkovina holekalciferol je enaka kot holekalciferol, ki ga najdemo v človeškem telesu. Prisoten je v prehrani in se tvori tudi v koži po izpostavljanju soncu. Do pomanjkanja vitamina D lahko pride, če vam prehrana ali življenjski slog ne zagotavljata dovolj vitamina D ali če imate povečane potrebe po tem vitaminu.

Ne jemljite zdravila Vitamin D3 Krka:

 • če ste alergični na vitamin D ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate povišano raven vitamina D v krvi (hipervitaminozo D),
 • če imate povišano raven kalcija v krvi (hiperkalciemija) ali urinu (hiperkalciurija),
 • če imate ledvične kamne ali se vam v ledvicah nalaga kalcij,
 • če imate hude težave z ledvicami (ker vaše telo ne more uporabiti vitamina D).

Nosečnost in dojenje: če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči, ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

 • Nosečnost: Zdravilo Vitamin D3 Krka smete uporabljati samo po nasvetu zdravnika. Pri jemanju priporočenega odmerka 500 i.e. vitamina D (12,5 µg holekalciferola) na dan ni znanih tveganj. Predpisanega odmerka ne smete preseči, saj lahko prevelik odmerek vitamina D škodi vašemu otroku (tveganje za pojav telesne in duševne zaostalosti ter bolezni srca in oči).
 • Dojenje: Zdravilo Vitamin D3 Krka se izloča v materino mleko, kar je treba upoštevati, če vaš otrok prejema dodaten vitamin D. Pri otrocih doječih mater, ki so jemale vitamin D, niso opazili znakov prevelikega odmerjanja.

Odmerjanj: Če vam zdravnik ni dal drugačnih navodil, upoštevajte v nadaljevanju navedeno priporočeno odmerjanje:

Odrasli:

- Preprečevanje pomanjkanja vitamina D pri bolnikih s prepoznanim visokim tveganjem: 1 tableta (1000 i.e. vitamina D ali 25 µg holekalciferola) na dan.

- Kot dodatek k specifičnemu zdravljenju osteoporoze pri bolnikih s pomanjkanjem vitamina D ali prepoznanim visokim tveganjem za pomanjkanje vitamina D: 1 tableta (1000 i.e. vitamina D ali 25 µg holekalciferola) na dan. Zagotoviti je treba zadosten vnos kalcija (če je možno, s prehrano).

Odrasli in mladostniki:

- Zdravljenje pomanjkanja vitamina D: Odmerek je odvisen od potreb posameznika. Zdravnik se bo odločil, koliko zdravila morate jemati. Mladostniki in otroci, stari 6 let ali več

- Preprečevanje pomanjkanja vitamina D pri bolnikih s prepoznanim visokim tveganjem: 1 tableta (1000 i.e. vitamina D ali 25 µg holekalciferola) na dan. Glede na vaše specifične potrebe vam bo zdravnik morda priporočil drugačen odmerek od zgoraj opisanih. V tem primeru upoštevajte njegovo priporočilo.

Bolniki z okvaro jeter in starejši bolniki: Pri bolnikih z okvaro jeter in starejših bolnikih z normalnim delovanjem ledvic ni treba prilagajati odmerka.

Bolniki z okvaro ledvic: Če imate blago do zmerno okvaro ledvic, se pred jemanjem zdravila Vitamin D3 Krka posvetujte z zdravnikom. Bolniki s hudo okvaro ledvic tega zdravila ne smejo jemati.

Navodila za uporabo: Tableto je treba pogoltniti celo z nekaj vode. Zdravilo Vitamin D3 Krka lahko jemljete s hrano ali brez nje. Otroci, stari od 6 do 11 let. Previdnost je priporočljiva pri otrocih, starih od 6 do 11 let, saj morda ne morejo pogoltniti cele tablete.

Opozorila: Pred začetkom jemanja zdravila Vitamin D3 Krka se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Pri vas obstaja večje tveganje za povišano raven kalcija v krvi ali urinu (hiperkalciemijo ali hiperkalciurijo):

 • če imate blago do zmerno okvaro ledvic,
 • če ste nagnjeni k nastajanju ledvičnih kamnov, ki vsebujejo kalcij,
 • če jemljete tiazidne diuretike (zdravila, ki spodbujajo nastajanje urina),
 • če ste nepokretni (imobilizirani),
 • če imate sarkoidozo (bolezen imunskega sistema, ki lahko prizadene vaša jetra, pljuča, kožo ali bezgavke), saj je lahko učinek zdravila Vitamin D3 Krka premočan. Zdravnik bo morda želel med zdravljenjem spremljati raven kalcija v vaši krvi in urinu ter se s tem prepričati, da ni previsoka.

Če imate psevdohipoparatiroidizem (motnje v izločanju paratiroidnega hormona), ne smete jemati zdravila Vitamin D3 Krka. Obstaja tveganje za dolgotrajno preveliko odmerjanje, saj lahko vaše potrebe po vitaminu D nihajo. Zdravnik bo morda želel predpisati drugačno zdravilo s podobnim delovanjem. Ne jemljite drugih zdravil ali prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin D ali kalcij, razen če vam to svetuje zdravnik. V takem primeru bo zdravnik morda želel spremljati raven kalcija v vaši krvi in urinu.
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Shranjevanje: Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini poleg oznake EXP. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca. Shranjujte pri temperaturi do 25 °C. Shranjujte v originalnem pretisnem omotu za zagotovitev zaščite pred svetlobo. Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja  zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

Sestavine: Učinkovina je holekalciferol (vitamin D3). Ena tableta vsebuje 1000 i.e. (25 mikrogramov) holekalciferola (vitamina D3). Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so manitol, natrijev karboksimetilškrob (vrsta A), koruzni škrob, mikrokristalna celuloza (vrsta 102), smukec, magnezijev stearat (E470b), brezvodni koloidni silicijev dioksid, natrijev askorbat, vseracemni-alfa-tokoferol, modificiran škrob, saharoza in srednjeverižni trigliceridi.

Pakiranje: 30 in 60 tablet v pretisnih omotih.

Izdelek Vitamin D3 Krka 1000 i.e. je zdravilo, ki je v lekrani na voljo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Lastnosti
ProizvajalecKrka, tovarna zdravil, d. d., Šmarješka cesta 6, 8000 Novo mesto
Namenizpah sklepov
Oblikatablete
Oddaj svojo oceno artikla
Vitamin D3 Krka 1000, tablete
Tvoja ocena